Przyznanie prof. Trziszce tytułu doktora honoris causa to efekt długoletniej współpracy profesora z Uniwersytetem Medycznym i wspólnych projektów naukowych- mówi Katarzyna Szulik z biura prasowego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Prof. Trziszka jest pomysłodawcą program prowadzący do utworzenia na Dolnym Śląsku Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia. Program ten ma doprowadzić do produkcji specjalnej żywności nowej generacji, która będzie oddziaływała na wiele chorób. Program ma też pozwolić pozyskać i przetworzyć naturalne źródła surowców rolnych i biotechnologicznych w produkty żywnościowe i lecznicze.
Profesor jest autorem wielu prac naukowych z zakresu technologii żywności, ekspertem technologii produkcji drobiu i jaj. Najbardziej znanymi są badania nad żółtkiem jaj.
ZOBACZ TEŻ:
Areszt dla nożownika z Galerii Dominikańskiej. Miał związki z terrorystami?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?