Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szlachecki zestaw mięs pieczonych (na szpadzie)

Redakcja
Piotr Litewka, szef kuchni pierwszego w Krakowie pubu amerykańskiego "Klub Noblesse" w Hotelu Europejskim, który doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. za granicą oraz u znanego krakowskiego restauratora Romana Konika, zaproponował naszym Czytelnikom na Wielką Niedzielę szlachecki zestaw mięs pieczonych na szpadzie.

Przepis


     Składniki: polędwica wołowa, boczek wędzony, polędwica wieprzowa, świeże warzywa (ogórek, papryka, rzodkiewka). Sposób przygotowania: mięsa marynować przez 24 godziny w bejcy (wino wytrawne z przyprawami - musztardą, wegetą, ziołami prowansalskimi, pieprzem białym, majerankiem, czosnkiem). Podczas smażenia na grillu lekko nasmarować olejem. Surowe warzywa lekko złamać na grillu i potem na przemian nabijać na szpadę. Dodatki mogą być: ryż z curcumą, ziemniaki pieczone z cebulką, kapusta zasmażana.
     (x)

Fot. Janusz Michalczak

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski