Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj smaki Dolnego Śłąska - nasza akcja trwa do 1 października

Robert Migdał
Ser zgorzelecki
Ser zgorzelecki UMWD
Wbrew twierdzeniom, że nie ma kuchni dolnośląskiej, my uważamy, że jest. I ma się bardzo dobrze. Dlatego na łamach „Gazety Wrocławskiej” od kilku tygodni prezentujemy takie produkty i potrawy, które są charakterystyczne dla Dolnego Śląska.

Jeżeli znacie Państwo takie potrawy, prosimy o przysyłanie ich opisu e-mailem (na adres: [email protected]) i zwykłymi listami (lub na kartkach pocztowych) na adres: Redakcja„ Gazety Wrocławskiej”, ul. św. Antoniego2/4, brama B, III piętro, 50-073 Wrocław, z dopiskiem „Dolnośląskie smaki”. Nasza akcja trwa do1października.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi prowadzi Listę Produktów Tradycyjnych. Jest ich już ich 1120 i ciągle przybywa nowych.
Dolny Śląsk promuje 38 kulinarnych specjałów.

– Niezwykła różnorodność dolnośląskich produktów i potraw jest wyrazem wielokulturowości naszego regionu, bogactwa zwyczajów i tradycji pochodzących z całej Polski oraz przywiezionych z zagranicy. Produkty tradycyjne z Dolnego Śląska tworzą niepowtarzalną mozaikę smaków i tradycji – mówi Rafał Jurkowlaniec, marszałek województwa dolnośląskiego.

***
Oto kilka wybranych produktów i potraw regionalnych Dolnego Śląska:

Ser zgorzelecki. Jego historia związana jest z uchodźcami
z Grecji, którzy osiedlili się w Zgorzelcu i jego okolicach po II wojnie światowej.

Kiełbasa niemczańska.
Receptury i tradycje wytwarzania wyrobów mięsnych w Niemczy zostały przywiezione na Dolny Śląsk zWołyniaw1945 roku. Ich historia sięga jednak czasów jeszcze przedwojennych.

Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego.
Jego atutem jest tradycyjna, wielopokoleniowa receptura i metoda wytwarzania oparta na zastosowaniu
luźnego zakwasu (żurku), czyli mieszaniny mąki żytniej z wodą, który poddawany jest wielogodzinnej fermentacji.

Keselica / kysielnica / kysyłycia.
Tradycyjna potrawa łemkowska. Smakiem przypomina żur.

Miodowe pierniczki z Przemkowa.
Pierniki swój początek wywodzą z tzw. Miodowników wielkich, czyli bochnów chleba robionych na miodzie. Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii.

Kapusta kwaszona ślężańska.
Charakterystyczny smak i kolor wynikają z warunków glebowo – klimatycznych obszaru, na którym uprawiana jest kapusta. Proces kwaszenia kapusty nie zmienił się od trzech pokoleń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska