Powidła ze śliwek – sprawdzony przepis. Zobacz jak zrobić doskonałe powidła ze śliwek węgierek na zimę

Hanna Wieczorek
POWIDŁA ZE ŚLIWEK, sprawdzony przepis na powidła ze śliwek. Powidła ze śliwek PRZEPIS 2018
POWIDŁA ZE ŚLIWEK, sprawdzony przepis na powidła ze śliwek. Powidła ze śliwek PRZEPIS 2018 Pixabay
Powidła ze śliwek, najlepiej węgierek, wymagają od nas przede wszystkim cierpliwości. Smaży się je trzy dni! Jednak, moim zdaniem, są tego warte. Co ważne, do powideł ze śliwek węgierek nie dodajemy cukru, wystarczy ten, który jest w dojrzałych owocach. Wybierając więc śliwki na powidła starajmy się, by były one jak najbardziej dojrzałe.

Składniki na powidła ze śliwek węgierek:

  • dojrzałe śliwki węgierki (najlepiej kilka kilogramów)
  • odrobina wody
  • garnek z grubym dnem

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wrzucamy do garnka (jeśli są mało soczyste, dolewamy kilka łyżek wody) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, kiedy puszczą sok. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i zaczynamy smażenie powideł. Smażymy powidła na małym ogniu i dość często mieszamy, by nie przywarły do dna. Po 3-4 godzinach, kiedy śliwki się rozgotują, zdejmujemy je z ognia, przykrywamy garnek i zostawiamy powidła w spokoju do następnego dnia.

Na drugi dzień ostrożnie podgrzewamy powidła (na małym ogniu) i pilnujemy, by nie przywarły do dna, smażymy je znowu 3-4 godziny, często mieszając.

Trzeciego dnia powtarzamy tę operację i smażymy (często mieszając i pilnując, by nie przywarły do dna), aż masa zgęstnieje i powidła będą odpadać z łyżki, a nie spływać.

W starych książkach kucharskich można znaleźć radę, by po rozgotowaniu śliwki przetrzeć przez sito, a następnie smażyć do momentu, kiedy zgęstnieją. Wtedy przekładamy powidła do kamiennego garnka i wstawiamy do piekarnika, aby się „dopiekły”.

Węgierki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich dosładzać. Jeśli chcemy zrobić powidła z innych śliwek, może się okazać, że trzeba dodać do nich cukru. Podaję dodatkowo przepis na powidła z renklod.

Składniki na powidła z renklod:

  • kilogram dojrzałych renklod
  • 1/2 kg cukru

Sparzone renklody obieramy ze skórek, wrzucamy do garnka i rozgotowujemy bez wody. Następnie przecieramy, do przecieru dodajemy cukier i gotujemy 30 minut. Powidła przekładamy do słoików, które wstawiamy do ciepłego (ale wyłączonego) piekarnika. Kiedy ostygną, zamykamy je. Powidła są gotowe.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Stokrotka
A sok z buraka?
Dodaj ogłoszenie