Potrawy wigilijne - tych 12 dań musisz przygotować według tradycji [12 POTRAW WIGILIJNYCH LISTA - 22.12.2019]

r
Oto 12 potraw wigilijnych - zgodnie z tradycją tyle powinno ich być na świątecznym stole. Ich zestaw różni się od siebie w zależności od regionu. Pizabay
Potrawy wigilijne - 12 dań, bez których nie ma wigilii. Tradycja mówi dokładnie, jakich 12 potraw wigilijnych powinno 24 grudnia pojawić się na uroczystej kolacji? Dlaczego potraw wigilijnych ma być 12? Jakie to dania? W zależności od regionu, na świątecznych stołach mogą znaleźć się różne potrawy wigilijne. Wszędzie jednak powinny być one postne. Każde wigilijne danie ma swoją symbolikę. A to oznacza, że w wigilię trzeba spróbować każdej z 12 potraw wigilijnych. A która z nich jest Waszą ulubioną? Po którą jako pierwszą sięgniecie 24.12.2019? Podzielcie się w komentarzach!

TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE - 12 DAŃ NA WIGILIĘ

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw wigilijnych. Ich zestaw różni się w zależności od regionu Polski. Choć jest też wiele dań wigilijnych, które powinny znaleźć się na każdym świątecznym stole - niezależnie od tego czy święta spędzamy na Dolnym Śląsku, w Małopolsce czy na Podkarpaciu.

12 POTRAW WIGILIJNYCH - LISTA DAŃ

Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom

  • Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Kompot z suszonych owoców
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Jajka z majonezem
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz z uszkami
  • Zupa rybna
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec

12 POTRAW WIGILIJNYCH - SPRAWDZONE PRZEPISY

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki:
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony, sól, cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
oliwa do smażenia

Przygotowanie ryby po grecku:
Ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, a następnie odłożyć.
Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.
Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki:

  • buraki
  • wywar z włoszczyzny
  • skórka z chleba
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • grzyby suszone na farsz
  • ciasto jak na pierogi
  • sól, pieprz
  • cebula
  • masło

Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.

Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.

Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.

Podpowiadamy przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, które powinny znaleźć się na większości świątecznych stołów.

KARP SMAŻONY - PRZEPIS
Składniki:

  • karp
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól

Przygotowanie smażonego karpia:
Wypatroszoną rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie pokroić na porcje - na dzwonka lub płaty, lub kupić już płaty lub dzwonka. Na talerzu rozmącamy jajka i lekko solimy, a na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Porcje karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.

Jakie są potrawy wigilijne

GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:

  • kiszona kapusta – pół kilo
  • biała kapusta – pół kilo
  • marchewka – 1 szt.
  • szklanka całego grochu
  • cebula
  • pieczarki – 6 szt.
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, tymianek lub majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie grochu z kapustą
Najpierw trzeba zalać wodą groch i odstawiać na noc. Po odsączeniu, gotować w osobnym naczyniu w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut.
Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

POTRAWY WIGILIJNE, KTÓRE GOTUJĄ CELEBRYTKI
Jak celebrytki radzą sobie w tej kwestii? - Jestem kiepska w gotowaniu, ale bardzo dobre ciasta piekę - przyznała Izabela Janachowska. - Pomagam mamie, bo sama nie jestem sprawna w kuchni. Moja mama jest szefową wydarzenia - powiedziała Ada Fijał. - Lubie gotować, ale potrawy wigilijne średnio mi wychodzą. Nie mam do nich serca - zdradziła Sara Boruc. - To działka mojej babci i jak najdłużej chciałabym zostawić to w jej rękach - dodała.

VIDEO https://get.x-link.pl/7be0db24-8415-0ff2-da44-f37e64c66150,aed932e0-f436-11e2-7901-ac3ce95a2207,embed.html

Agencja TVN/x-news

Potrawy wigilijne lista

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - PRZEPIS
Składniki:

  • majonez (3 łyżki)
  • śmietana (3 łyżki)
  • filet śledziowy (400 g)
  • cebula
  • sól, pieprz cukier

Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Na początek należy połączyć majonez ze śmietaną oraz doprawić wedle upodobań solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć przez godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Sos śmietanowo-majonezowy połącz cebulą i rozłożyć na śledziach.

KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki:

  • karp – 1 kg
  • rodzynki – 5 dag
  • piwo jasne – ok. 15 ml
  • cebula – 3
  • masło – 1 łyżka
  • goździki – ok. 5
  • starta skórka cytrynowa – pół łyżeczki
  • ocet – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.

Przygotowanie karpia w galarecie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.

Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.

KUTIA - PRZEPIS
Składniki:

  • pszenica bez łusek - 30 dag
  • mak - 20 dag
  • orzechy łuskane
  • rodzynki
  • miód

Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.

Potrawy wigilijne przepisy

KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki:

  • kiszonej kapusty – 1,5 kg
  • suszone grzyby – 25 dag
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki oleju/oliwy
  • pieprz mielony
  • 2 suszone lub wędzone śliwki

Przygotowanie kapusty z grzybami:
Tę potrawę należy rozpocząć przygotowywać już 3 dni przed Wigilią. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki:

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • pół szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie kompotu z suszu:
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić i podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki wody
4 łyżki cukru
13 dag miodu
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowania wigilijnego piernika:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 23

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

A kiedy jakiś hejt na Sutryka??? Czekamy! Dzień bez hejtu na Prezydenta dniem straconym!

G
Gość

Idiotyczna gazeta dla idiotów.. Pierdoły na winiecie.

G
Gość

Srrać na tradycje. kazdy zyje ja chce. Ja se kupie browara i rybe z frytkami zamowie. A katolicki motłoch niech sie urabia skoro lubi cha cha.

G
Gość

[wulgaryzm] na tradycje. kazdy zyje ja chce. Ja se kupie browara i rybe z frytkami zamowie. A katolicki motłoch niech sie urabia skoro lubi cha cha.

i
indeks hirsza
21 grudnia, 16:40, Gość:

Kościół z tą swoją poje.baną religią dla bezmózgów nawet narzucać chce ludziom, co mają jeść... Paranoja. A że lud tępy jak but, to nawet w takie brednie wierzy...

21 grudnia, 17:51, Ews:

Myślę że Ty i wielu innych którzy tradycję mają za nic i nie obchodzą tych świąt powinni być w pracy.

O niczym innym nie marzę, dla mnie to trzy dni stracone.

G
Gość

karp to syf, pod każdym względem

G
Gość
21 grudnia, 16:40, Gość:

Kościół z tą swoją poje.baną religią dla bezmózgów nawet narzucać chce ludziom, co mają jeść... Paranoja. A że lud tępy jak but, to nawet w takie brednie wierzy...

21 grudnia, 17:51, Ews:

Myślę że Ty i wielu innych którzy tradycję mają za nic i nie obchodzą tych świąt powinni być w pracy.

Ja pracuje w kuchni.

G
Gość
2 grudnia, 13:26, Wiola:

Jaka salatka jarzynowa jajka co za kretyn to pisal moze jajeczkiem sie podzielimy zamiast oplatka jak w polskiej komedi rece opadaja ,lewactwo

No matuchno kochana ! To straszne i faux pas.

G
Gość
21 grudnia, 19:13, Gość:

Lepiej ten czas poświęcić na odnowę ducha, a nie wiecznie tylko żarcie i latanie po sklepach. Jeden dzień poświęcę na zakupy, jeden na przygotowanie wieczerzy i to aż nadto. Te bzdurne reklamy nakręcają konsumpcję i długi. Ludzie pilnujcie się w łeb, komu to służy ?

Znaczy puknijcie. Telefon też już wie lepiej, czego chcę.

G
Gość

Lepiej ten czas poświęcić na odnowę ducha, a nie wiecznie tylko żarcie i latanie po sklepach. Jeden dzień poświęcę na zakupy, jeden na przygotowanie wieczerzy i to aż nadto. Te bzdurne reklamy nakręcają konsumpcję i długi. Ludzie pilnujcie się w łeb, komu to służy ?

E
Ews
21 grudnia, 16:40, Gość:

Kościół z tą swoją poje.baną religią dla bezmózgów nawet narzucać chce ludziom, co mają jeść... Paranoja. A że lud tępy jak but, to nawet w takie brednie wierzy...

Myślę że Ty i wielu innych którzy tradycję mają za nic i nie obchodzą tych świąt powinni być w pracy.

G
Gość

Kościół z tą swoją poje.baną religią dla bezmózgów nawet narzucać chce ludziom, co mają jeść... Paranoja. A że lud tępy jak but, to nawet w takie brednie wierzy...

G
Gość
21 grudnia, 15:13, Gość:

Ale o Biblii ani słowa - ważne potrawy i prezenty

To święto ma również wymiar tradycyjny, który jest jak widać istotniejszy.

G
Gość

A salceson po kaszubsku? Zapomniana słowiańska potrawa.

G
Gość

Ale o Biblii ani słowa - ważne potrawy i prezenty

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3