POTRAWY WIGILIJNE 2019 - TRADYCYJNE PRZEPISY
Potrawy wigilijne to wielowiekowa tradycja. W zależności od regionu, na świątecznych stołach mogą znaleźć się różne dania. Wszędzie jednak muszą być one postne. Zgodnie z tradycją, wszystkie wigilijne potrawy mają swoją określoną symbolikę. A to oznacza, że w wigilię trzeba spróbować każdej potrawy.
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw wigilijnych. Ich zestaw różni się od siebie w zależności od regionu. Choć jest też wiele dań wigilijnych, które powinny znaleźć się na każdym świątecznym stole.
Podpowiadamy przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, które powinny znaleźć się na większości świątecznych stołów.
POTRAWY WIGILIJNE - KARP SMAŻONY
KARP SMAŻONY - PRZEPIS
Składniki:
- karp
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło
- sól
Przygotowanie smażonego karpia:
Wypatroszoną rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie pokroić na porcje - na dzwonka lub płaty, lub kupić już płaty lub dzwonka. Na talerzu rozmącamy jajka i lekko solimy, a na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Porcje karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.
POTRAWY WIGILIJNE - BARSZCZ
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki:
- buraki
- wywar z włoszczyzny
- skórka z chleba
- czosnek
- ziele angielskie
- grzyby suszone na farsz
- ciasto jak na pierogi
- sól, pieprz
- cebula
- masło
Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.
Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.
Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.
POTRAWY WIGILIJNE - RYBA PO GRECKU
RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki:
- 1/2 kg filetów rybnych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pół pietruszki
- kawałek selera
- przecier pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz mielony, sól, cukier
- mąka
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki wody
- oliwa do smażenia
Przygotowanie ryby po grecku:
Ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, a następnie odłożyć.
Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.
Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.
POTRAWY WIGILIJNE - GROCH Z KAPUSTĄ
GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:
- kiszona kapusta – pół kilo
- biała kapusta – pół kilo
- marchewka – 1 szt.
- szklanka całego grochu
- cebula
- pieczarki – 6 szt.
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, tymianek lub majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie grochu z kapustą
Najpierw trzeba zalać wodą groch i odstawiać na noc. Po odsączeniu, gotować w osobnym naczyniu w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut.
Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.
POTRAWY WIGILIJNE ŚLEDZIE
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - PRZEPIS
Składniki:
- majonez (3 łyżki)
- śmietana (3 łyżki)
- filet śledziowy (400 g)
- cebula
- sól, pieprz cukier
Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Na początek należy połączyć majonez ze śmietaną oraz doprawić wedle upodobań solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć przez godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Sos śmietanowo-majonezowy połącz cebulą i rozłożyć na śledziach.
POTRAWY WIGILIJNE - KARP W GALARECIE
KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki:
- karp – 1 kg
- rodzynki – 5 dag
- piwo jasne – ok. 15 ml
- cebula – 3
- masło – 1 łyżka
- goździki – ok. 5
- starta skórka cytrynowa – pół łyżeczki
- ocet – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.
Przygotowanie karpia w galarecie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.
Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.
POTRAWY WIGILIJNE - KUTIA
KUTIA - PRZEPIS
Składniki:
- pszenica bez łusek - 30 dag
- mak - 20 dag
- orzechy łuskane
- rodzynki
- miód
Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.
POTRAWY WIGILIJNE - KAPUSTA Z GRZYBAMI
KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki:
- kiszonej kapusty – 1,5 kg
- suszone grzyby – 25 dag
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki oleju/oliwy
- pieprz mielony
- 2 suszone lub wędzone śliwki
Przygotowanie kapusty z grzybami:
Tę potrawę należy rozpocząć przygotowywać już 3 dni przed Wigilią. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.
POTRAWY WIGILIJNE - KOMPOT
KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki:
- 10 śliwek suszonych
- 10 moreli suszonych
- 5 daktyli
- 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
- pół szklanki rodzynek
- 10 plastrów suszonych jabłek
- 10 plastrów suszonych gruszek
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie kompotu z suszu:
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić i podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.
POTRAWY WIGILIJNE - PIERNIK
PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 13 dag miodu
- 1 jajko
- 10 dag roztopionej margaryny do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Przygotowania wigilijnego piernika:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?