Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne - jakie potrawy zrobić na Wielkanoc? [PRZEPISY WIELKANOCNE]

red, AK
Potrawy wielkanocne - jakie potrawy zrobić na Wielkanoc?
Potrawy wielkanocne - jakie potrawy zrobić na Wielkanoc? fot. Dariusz Gdesz
Potrawy wielkanocne - jakie potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na śniadanie? Jak zrobić tradycyjne potrawy wielkanocne? Wielkanoc 2014 zbliża się wielkimi krokami - sprawdź przepisy wielkanocne. Jak zrobić wielkanocny żur? Jak białą kiełbasę? Zobacz!

POTRAWY WIELKANOCNE - ZOBACZ, CO ZROBIĆ NA WIELKANOC:

Potrawy wielkanocne - świąteczny żurek - przepis
Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane - przepis
Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.szynki.Pieczeń z ziołami

Potrawy wielkanocne - pieczeń z ziołami - przepis
Składniki:
1,5-2 kg karczku bez kości
2 cebule, główka czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie,

Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.

Potrawy wielkanocne - pasztet wielkanocny z jajkiem - przepis
Składniki:
po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
50 dag wątróbki wieprzowej
25 dag tłustego boczku
2 bułki kajzerki
włoszczyzna, 2 cebule
3 jaja
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar, a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Potrawy wielkanocne - biała kiełbasa zapiekana z cebulą - przepis
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.

Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska