Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy na Wielkanoc [NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC]

PB
POTRAWY NA WIELKANOC. NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC
POTRAWY NA WIELKANOC. NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC Wojciech Matusik/polskapresse gazeta krakowska
POTRAWY NA WIELKANOC. Jakie potrawy przygotowuje się na Wielkanoc? Jakie potrawy powinny zagościć na naszych stołach i jakie są NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC? Sprawdź, co przygotować, żeby świąteczny obiad był smaczny. NAJLEPSZE POTRAWY NA WIELKANOC. Przepisy na żurek, babkę wielkanocną, mazurka.

POTRAWY NA WIELKANOC

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, jajek, babki czy mazurka. Podczas świąt Wielkiej Nocy na wielu polskich stołach przygotowuje się tradycyjne polskie potrawy.

NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC

Poniżej zaprezentujemy przepisy na pyszny żurek, babkę wielkanocną, białą kiełbasę okraszoną cebulką oraz pyszne jaja przyrządzone na wiele sposobów. Zobacz, jakie są najlepsze przepisy na Wielkanoc.

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA ŻUREK

Składniki potrzebne na wielkanocny żurek:

  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • warzywa: marchewka, seler, kawałek pora, pietruszka, ziemniaki
  • jajka
  • Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób przygotowania:
Garnek zalewamy wodą i dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy kilkoma ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i solą. Całość gotujemy ok. 30 minut. Następnie dorzucamy białą kiełbasę (pokrojoną w plastry lub kawałki). Po 15 minutach dodajemy zakwas. Dorzucamy również 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku. Całość gotujemy ok. 15 minut. Na talerzu możemy położyć ugotowane wcześniej jajka (kroimy je na połówki lub ćwiartki) oraz ziemniaki (jeśli mamy ochotę).

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA SZYNKĘ

Składniki

  • surowa szynka, wędzona (1,5-2 kg)
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 cebule
  • po 6-8 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 15-20 goździków
  • sól

Sposób przygotowania:
Szynkę umieścić w dość wysokim garnku, zalać wodą. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule oraz jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny - czas zależy od wagi szynki. Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę, by powoli stygła w wywarze. Miód lub cukier brązowy utrzeć ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęstą kratkę. W miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną miksturą, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut, co jakiś czas przewracając.

POTRAWY NA WIELKANOC. CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNEJ STRONIE

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ
Składniki

  • kilogram białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • czosnek
  • olej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę nacinamy i wkładamy do rondla lub garnka. Zalewamy wodą tak, aby zakryć kiełbasę i podgrzewamy. Gdy woda zacznie lekko wrzeć dorzucamy liście laurowe, pieprz i warstwę cebuli z czosnkiem. Po około 15-20 minutach (co jakiś czas mieszamy) odcedzamy zawartość i kładziemy na osobną patelnię, na której wcześnie rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż kiełbasa przyrumieni się z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Na stół możemy postawić dodatki: chrzan, musztardę lub keczup.

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA JAJA FASZEROWANE

Składniki

  • 6 jajek
  • pół łyżeczki papryki w proszku, tyle samo gorczycy
  • dwie łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyciągamy, rozdrabniamy i mieszamy razem z majonezem i przyprawami.

POTRAWY NA WIELKANOC. CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNEJ STRONIE

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA MAZUREK

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania
Składniki szybko wyrobić, zgnieść, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach aż do uzyskania złotego koloru (20-30 minut)

POTRAWY NA WIELKANOC. PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ

Składniki na dwie babki:

  • 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 10 żółtek
  • około pół litra mleka
  • 20 dag stopionego masła
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • około 200 g cukru pudru
  • starta skórka z cytrusów
  • kieliszek alkoholu (np. rum)
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
  • pół małej łyżeczki soli

Sposób przygotowania. Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.

Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska