Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Posmakuj Dolnego Śląska: Pierogi ruskie, jakich nie jadłeś!

RSM
Pierogi ruskie przygotowały dla nas panie z koła gospodyń wiejskich w Chrząstawie Wielkiej
Pierogi ruskie przygotowały dla nas panie z koła gospodyń wiejskich w Chrząstawie Wielkiej
Pierogi ruskie - niby każdy wie jak smakują. Te jednak są wyjątkowe! Specjalnie dla nas przyrządziły je panie z koła gospodyń wiejskich w Chrząstawie Wielkiej w gminie Czernica. Roberta Migdała z naszą kamerą zaprosił tutaj wójt Włodzimierz Chlebosz. Zobaczcie nowy odcinek programu Posmakuj Dolnego Śląska!

Przepis na pierogi ruskie z Chrząstawy Wielkiej:
Ciasto:
1kg mąki ½ szklanki letniej wody lub mleka
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka masła
Farsz:
1 kg ziemniaków
30 dkg sera białego (półtłustego)
1 cebula
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki sprasować na masę dodać pokruszony ser, zeszkloną na małej ilości tłuszczu cebulę. Całość wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska