Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomagamy pomagać – #WzywamyPosilki i lokalna gastronomia

materiał informacyjny
Dostarczyć posiłki personelowi medycznemu walczącemu z pandemią koronawirusa – taka misja przyświeca obywatelskiej inicjatywie #WzywamyPosiłki, która od tygodnia w całej Polsce. W akcji, na zasadach pro bono, udział biorą sieci restauracji, firmy cateringowe, producenci żywności i napojów oraz ponad sto mniejszych podmiotów z branży gastronomicznej. Od momentu startu dostarczono już ponad 123098 posiłków. Patronat honorowy nad inicjatywą objęła Naczelna Izba Lekarska.

Inicjatywa #WzywamyPosiłki zrodziła się z chęci okazania wdzięczności i wsparcia pracownikom służby zdrowia, którzy walczą na pierwszej linii z pandemią koronawirusa. Informacje o sytuacji wyczerpanego personelu medycznego w krajach, które wcześniej doświadczyły pandemii zainspirowały organizatorów do stworzenia ogólnopolskiej akcji wspierającej polski personel medyczny. #WzywamyPosiłki łączy potrzebujących z tymi, którzy chcą pomóc. Organizatorzy weryfikują stan zapotrzebowania na żywność i napoje w poszczególnych placówkach i wysyłają posiłki tam, gdzie rzeczywiście ktoś na nie czeka. Dostawy obejmują szpitale, stacje pogotowia i laboratoria diagnostyczne – codziennie dołączają kolejne miejsca.

Akcja rozpoczęła się w piątek 13 marca od zamieszczonego na Facebooku posta na prywatnym profilu z apelem o zorganizowanie wsparcia dla personelu szpitalnego. W ciągu 3 dni od publikacji, wydarzenia nabrały zawrotnego tempa. W weekend powstał sztab organizacyjny, a już w poniedziałek do #WzywamyPosiłki zaczeli dołączać mali i duzi partnerzy, którzy pro bono dostarczają posiłki i swoje produkty do szpitali. W nagłośnieniu wszystkich działań pomaga Facebook Company który także został oficjalnym partnerem inicjatywy.

Za #WzywamyPosiłki stoi grupa osób, które zorganizowały się za pomocą social mediów. Sztab główny w ciągu kilku godzin, spontanicznie stworzyli ludzie związani zawodowo z produkcją koncertów, eventów i komunikacją marketingową z Warszawy i Krakowa. Po kilku dniach intensywnych działań grupa liczy już kilkadziesiąt osób na terenie całej polski. Wszyscy działają charytatywnie.

W gronie partnerów strategicznych jest ponad sto dużych i małych firm z całej Polski. Inicjatywa ma charakter otwarty i codziennie dołączają do niej kolejne marki i miejsca, których lista uzupełniana jest na bieżąco na stronie www i w mediach społecznościowych.

Na Dolnym Śląsku dostarczyliśmy już ponad 24 000 posiłków dla personelu medycznego. Do akcji włączyło się już ponad 30 lokalnych małych gastronomii z Wrocławia i Bolesławca – Mango Mama, Matriona, Phathai, Kofuku, Ajvar, Inicjatywa Pierożek – pierogi na mąkach bezglutenowych, Restauracja Aroma, Bar Micha, Moaburger, Restauracja Ha-noi, New Dehli, Shogun Shusi, Kasza i Pasza, Przystanek Zoo, Smaki Formy, Karczma Rzym, Pronto Pizza&Trattoria, Kim Loe's, Bar Kluska, Bistro 8 1/2, Gospoda Kruszyna, Restauracja Pierożek, Restauracja pod Wiaduktem, Smaki Babuni, Pizzeria Tomato, Pizzeria Jak w Dym, Bunio, Pizzeria Joker, Restauracja Ewela, Pyszni, Obiady domowe u Dory, Smażalnia u Janka, Grill ale Bale, które każdego dnia przygotowują ok. 1000 posiłków aby dostarczyć je do szpitali, pogotowia ratunkowego, laboratoriów.

Akcja #WzywamyPosiłki działa i działać będzie, bo pomagamy pomagać każdego dnia tym, którzy walczą na pierwszej linii frontu z niewidzialnym wrogiem.

W akcję zaangażowały się również firmy, które przekazują nam produkty, a kucharze przygotowują z tych produktów posiłki. Oprócz restauracji, w akcję zaangażowali się kucharze biorący udział w projekcie Wild&Rood Food Project, którzy codziennie przygotowują, z produktów otrzymanych od swoich partnerów, posiłki dla medyków. Dzięki wsparciu takich firm jak Bidfood Farutex (Wrocław), Milejowe Pole, Rosiek&Rosiek, Bonduelle możemy codziennie przygotować prawie 500 posiłków m.in. dla Jednoimiennego Szpitala Zakaźnego przy ul. Koszarowej. Bidfood Farutex oprócz wsparcia w postaci produktów, organizuje całe zaplecze logistyczne, udostępniając kierowcę i samochód-chłodnię.

Nasza akcja udała się dzięki wsparciu małych lokalnych gastronomii i za to bardzo chciałam im podziękować, bo dzięki ich wielkiemu sercu i zaangażowaniu, pomimo ze często ich sytuacja nie jest wesoła, możemy wspólnie pomagać. A my jako akcja tylko pomagamy pomagać – mówi Julia Wach.

Wiemy, w jak ciężkiej sytuacji w obliczu epidemii Covid-19 znalazła się branża gastronomiczna i że dla niejednego z naszych partnerów pomoc w akcji #WzywamyPosiłki to ogromne poświęcenie.

Od samego początku było dla nas jasne, że oprócz wsparcia dla personelu medycznego, musimy zorganizować wsparcie dla małego biznesu gastronomicznego. Dzięki obecności dużych Partnerów Strategicznych mamy gwarancję, że ogromna liczba posiłków, do końca trwania naszej akcji trafi do personelu medycznego zupełnie za darmo. Niestety mała gastronomia w obecnej sytuacji rynkowej nie jest w stanie długofalowo angażować się w pomoc, bo wielu z tych miejsc już dziś grozi bankructwo. Dzięki zbiórce prowadzonej przez Posiłek dla Lekarza umożliwiamy Partnerom Posiłkowym otrzymanie częściowego zwrotu kosztów. Wszystkie zainteresowane osoby i firmy mogą ich wesprzeć wpłacając swoją cegiełkę na konto zbiórki. Zebrana kwota zostanie podzielona pomiędzy Partnerów Posiłkowych po zakończeniu akcji proporcjonalnie do ilości przekazanych posiłków.

Zbiórkę Posiłek dla Lekarza można wspomóc wchodząc na stronę:

https://zrzutka.pl/posilekdlalekarza

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska