O zdrowotnych walorach kawy mogli posłuchać goście konferencji pod hasłem "Kawa - wschodząca gwiazda prewencji chorób?" zorganizowanej przez Instytut z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy.
– Coraz więcej mówi się o działaniu profilaktycznym kawy w cukrzycy, w niektórych chorobach wątroby, a nawet można ją stosować w nadciśnieniu czy niewielkich zaburzeniach rytmu serca – powiedziała dr nauk medycznych Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Eksperci wskazują, że ważny jest sposób parzenia kawy, ponieważ wpływa na zawartość poszczególnych związków bioaktywnych.
– Do tych związków oczywiście należy kofeina i polifenole. To właśnie z działaniem polifenoli utożsamiamy to korzystne działanie w organizmie, bo one mają działanie przeciwzapalne – powiedziała dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia. Dr Wierzejska dodała, że kawa może chronić przed niektórymi skutkami procesu starzenia. Wypijanie filiżanki kawy dziennie ma też przeciwdziałać niektórym nowotworom np. rakowi jelita grubego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?