2 z 14
Poprzednie
Następne
Polskie warzywa i owoce. Które teraz kupować, bo są świeże i dobre?
Szparagi
Miłośnicy szparagów muszą pilnować czasu, kiedy pojawiają się one w sklepikach i na targowiskach. W tym roku pierwsze polskie szparagi można było dostać pod koniec kwietnia. Wówczas ich cena sięgała nawet prawie 20 zł za pęczek. Teraz, pojawia się ich więcej, więc i zapłacimy za nie mniej.
Uważa się, że szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, wspomagają także za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto są uznane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Zawierają kwas foliowy, witaminy C, E, batakaroten, asparaginę, minerały: wapń, potas, fosfor, sód oraz błonnik i inulinę.
Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.