Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwnica Świdnicka ma już 750 lat! Średniowieczny marsz przez Rynek rozpoczął urodziny!

Aneta Kolesińska
Aneta Kolesińska
Wideo
od 16 lat
Piwnica Świdnicka świętowała swoje 750-lecie, z tej okazji w Rynek ruszył uroczysty marsz grupy rekonstrukcyjnej. Przed restauracją zebrał się tłum ludzi, każdy chciał spróbować historycznego piwa świdnickiego ze świeżo otwartej beczki. Sprawdź, jak bawili się wrocławianie i czy poczuli ducha średniowiecznej gospody

Piwnica Świdnicka to kultowe miejsce w sercu wrocławskiego Rynku. Restauracja, której początki działalności sięgają 1273, obchodziła dziś 750-lecie. Wydarzenie rozpoczął historyczny przemarsz zrzeszenia rekonstrukcyjnego Chorągwi Konrada Oleśnickiego. Rycerze w zbrojach nieśli demonstracyjną beczkę piwa w rytm folkowej muzyki, a towarzyszyły im piękne damy w średniowiecznych sukniach. Marsz miał na celu zachęcić przechodzących wrocławian i turystów do dołączenia do świętowania. Tłum chętnie dał się porwać średniowiecznej atmosferze.

Piwnica Świdnicka pielęgnuje tradycje

Tak jak zapowiadała obsługa restauracji, na uroczystości nie mogło zabraknąć powrotu do tradycji browarniczej sprzed kilkuset lat. Od dziś do piwnego menu Piwnicy oficjalnie zawitało piwo świdnickie.

Od czasów piastowskich aż do współczesności w samym sercu staromiejskiego rynku pisze się piwna i kulinarna historia. Jak mogło smakować piwo, z którego Dolny Śląsk słynął w średniowieczu, a od którego Piwnica Świdnicka wzięła swoją nazwę? Otwórzcie butelkę i spróbujcie sami. Na podstawie źródeł z epoki postanowiliśmy odtworzyć Piwo Świdnickie - trunek mocny, intensywny i rozgrzewający, dojrzewający tak jak przed wiekami w dębowych beczkach - informują organizatorzy

Jednak to nie koniec niespodzianek jakie zaserwowała restauracja, podczas jubileuszu zaprezentowano unikatowe szklanki do piwa - Igele, o których opowiedział Gazecie Wrocławskiej główny piwowar browaru - Gniewko Drewnicki. Odbyła się także pogadanka o historii kuchni gdzie królował pieczony prosiak ugotowany przez szefa kuchni Marcina Korczaka. Goście mieli okazję pozwiedzać tajemnicze zakamarki odnowionego lokalu, spróbować urodzinowego tortu oraz posłuchać nastrojowych dźwięków średniowiecza w wykonaniu zespołu Viatores oraz Aniki Szeligy.

Zobacz jak bawili się goście w galerii zdjęć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska