Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piknikowe przekąski bez wyrzutów sumienia [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
materiały prasowe
Przyszedł maj, piękna pogoda oraz długo wyczekiwany odpoczynek. Warto go zaplanować na świeżym powietrzu. Koc, koszyk i relaks w gronie rodziny lub przyjaciół to plan idealny. Świeże powietrze i słońce zaostrzają apetyt, dlatego trzeba zastanowić się nad pełnowartościowymi posiłkami, które umilą czas zabaw i relaksu.

Jak wykonać smaczne i lekkie przekąski dla całej rodziny podpowiada Katarzyna Zadka - dietetyk, ekspert żywieniowy programu „Żyj smacznie i zdrowo”.

Kosz pełen dobroci – to dziecinnie proste!
Jakie przekąski najczęściej kojarzą się z piknikiem? Zwykłe kanapki, drożdżówki czy chipsy, a do picia słodzone napoje. Tym razem zaskocz swoją rodzinę i przygotuj coś zupełnie nowego, co poprawi nastrój piknikowiczów, nasyci i nie spowoduje uczucia ciężkości, które uniemożliwia dobrą zabawę. Idealną propozycją będą wrapy z kurczakiem. Do przygotowania takiej przekąski potrzebnych jest niewiele produktów, a ich zrobienie możesz zlecić również starszym dzieciom, które z chęcią zaangażują się w rodzinne przygotowania do pikniku.

Jak zrobić pyszne wrapy?

Wieloziarniste naleśniki, kurczak, ogórek, pomidor, sałata oraz jogurt naturalny to sekret sukcesu niebanalnej, a jednocześnie prostej przekąski, która doda nie tylko smaku do rodzinnej zabawy, ale także energii na aktywny wypoczynek.
Wrapy podgrzewamy na patelni, kurczaka kroimy w paski i podsmażamy, w międzyczasie kroimy sałatę, pomidora oraz ogórka, wszystko wrzucamy na placek. Jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, możemy dodać także ząbek czosnku. Gdy kurczak będzie gotowy, wystarczy wszystko połączyć i zamknąć danie.

Słoikowy zawrót głowy

Słoikowe lunche opanowały ostatnio instagramowe konta. Nie ma się co dziwić, sałatki czy słodkie przekąski wyglądają w nich świetnie i są niezwykle fotogeniczne, a nie jest to ich jedyny plus. Doskonale sprawdzą się na pikniku bo dzięki szczelnemu zamknięciu bezproblemowo dotrą z nami na miejsce odpoczynku.
Słoikowe dania są łatwe do przyrządzenia, jednak ważne jest, by prawidłowo układać składniki warstwami. Na samym dole zawsze powinien być sos, dzięki temu warzywa będą świeże, apetyczne oraz chrupiące. Co warto włożyć do takiego słoika?
– Podstawa to warzywa. Im ich więcej i są bardziej kolorowe, tym więcej cennych składników dla nas. W słoiku sprawdzi się zarówno sałata, pokrojona papryka, jak i ogórek, pomidorki koktajlowe lub suszone. Koniecznie dodajmy źródło białka np. tuńczyka w sosie własnym, ciecierzycę konserwową, jajko, pieczonego kurczaka lub mozzarellę. Uzupełnieniem powinno stanowić źródło skrobi jak kasza kuskus, kasza jaglana, makaron czy ryż. Smak natomiast zapewni dressing na bazie jogurtu, majonezu
lub oliwy, ziół i przypraw. Dodatek tłuszczu jest konieczny dla prawidłowego wchłaniania ważnych witamin. – podpowiada Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Jak przygotować idealną sałatkę słoikową?
Jak może wyglądać taka sałatka? Na samym dole umieśćmy sos musztardowy, następnie powinniśmy dodać cięższe produkty, jak na przykład czerwoną fasolę czy pieczonego kurczaka. Kolejne warstwy mogą składać się z ogórka, szczypiorku, rukoli oraz sałaty lodowej.
Dla spragnionych słodkich i orzeźwiających połączeń dobrze sprawdzi się musli z jogurtem naturalnym oraz jagodami lub żurawiną. Jogurt naturalny to dobre źródło białka i wapnia.
Jeśli nie tolerujemy laktozy - nic straconego. W ofercie coraz szerzej dostępne są produkty bezlaktozowe. Jogurt naturalny posiada też właściwości probiotyczne ze względu na zawartość dobroczynnych bakterii, korzystnie wpływających na kondycję układu pokarmowego, a tym samym na naszą odporność. Połączenie jogurtu z płatkami to nie tylko probiotyk, ale też prebiotyk zapewniający dobre odżywienie pożytecznych mikroorganizmów w naszych jelitach.

Pragnienie na orzeźwienie z domową lemoniadą

Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie około 1,5-2 litry wody. Dlatego nie zapominajmy o niej, gdy wyjeżdżamy na piknik. By było jeszcze smaczniej, do wody mineralnej można dodać cytrynę, pomarańczę, miętę i odrobinę pietruszki. Taki napój orzeźwi każdego, a do tego jest źródłem witaminy C. Niektórym z nas ciężko jest zrezygnować ze słodkich napojów. Warto jednak samodzielnie przygotować taki napój, a do jego dosłodzenia użyć naturalnych słodzików, jak stewia czy ksyliotol. Jak przygotować słodką lemoniadę? Do litra wody mineralnej dodajemy świeżo wyciśnięty sok z czterech cytryn i limonki, cztery listki stewii oraz kilka listów mięty.


Zobacz też:
TOP 10 przepisów na truskawki

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Piknikowe przekąski bez wyrzutów sumienia [PORADNIK, PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska