Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z całego świata a do tego kawa nawet z Santo Escobar. We Wrocławiu pod jednym dachem trwają dwa kulinarne festiwale

Andrzej Zwoliński
Tradycyjne ruskie, a obok pikantne azjatyckie czy chińskie baobao i tybetańskie momo. W hali IASE przy Hali Ludowej trwają dwa festiwale – Pierogów Świata oraz Kawy i Czekolady. Na jednym ze stoisk znaleźliśmy nawet kawę z...Santo Escobar. To nie jedyne smakowitości, które tam można znaleźć.  - Nasza impreza jest dowodem na to, że pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi, nie tylko w Polsce i we Wrocławiu – mówi nam Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu, współorganizatorka Festiwalu Pierogów Świata. Są oczywiście najbardziej nam znane pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami czy z mięsem, ale są też pierogi z tuńczykiem, meksykańskie, azjatyckie z przeróżnymi farszami między innymi z krewetkami, chińskie baobao i tybetańskie momo. Są też pierogi hiszpańskie, tureckie, bardzo popularne gruzińskie chinkali, czy hinduskie samosy na słodko lub na słono. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.     - Do Wrocławia zjechali przedstawiciele kilkudziesięciu nacji z restauracji z całej Polski. Właściwe każdy z nich ma na pierogi swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba – mówi Kinga Kaczmarek.Festiwal Pierogów Świata w hali IASE przy Hali Ludowej potrwa dziś do 19.00, a jutro od południa do 18.00.Oprócz święta pierogów - Festiwal Kawy i CzekoladyNa smakoszy oprócz setek różnych rodzajów pierogów w hali IASE czekają setki litrów kawy z różnych zakątków świata, prezentowane przez lokalne kawiarnie jak i palarnie z całego kraju.  - Można skosztować na miejscu, ale również zakupić ziarna specjalnie wyselekcjonowanej i świeżo zmielonej kawy, na przykład z Etiopii czy z Kolumbii – mówi Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu. Znaleźliśmy nawet kawę z...Santo Escobar. Nie brakuje stoisk, na których można znaleźć różnego rodzaju kawowe akcesoria i dodatki. Odbywają się także pokazy parzenia i przyrządzania kawy. Jednak pierogi i kawy to niejedyne rzeczy, które można znaleźć na festiwalu. Są też przeróżnego rodzaju słodycze, jak ciastka, ciasteczka, lody, cukierki, lizaki. Oprócz tego serwowana jest czekolada gorzka, deserowa, mleczna, biała a nawet różowa z dodatkami.
Tradycyjne ruskie, a obok pikantne azjatyckie czy chińskie baobao i tybetańskie momo. W hali IASE przy Hali Ludowej trwają dwa festiwale – Pierogów Świata oraz Kawy i Czekolady. Na jednym ze stoisk znaleźliśmy nawet kawę z...Santo Escobar. To nie jedyne smakowitości, które tam można znaleźć. - Nasza impreza jest dowodem na to, że pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi, nie tylko w Polsce i we Wrocławiu – mówi nam Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu, współorganizatorka Festiwalu Pierogów Świata. Są oczywiście najbardziej nam znane pierogi ruskie, z serem, z kapustą i grzybami czy z mięsem, ale są też pierogi z tuńczykiem, meksykańskie, azjatyckie z przeróżnymi farszami między innymi z krewetkami, chińskie baobao i tybetańskie momo. Są też pierogi hiszpańskie, tureckie, bardzo popularne gruzińskie chinkali, czy hinduskie samosy na słodko lub na słono. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. - Do Wrocławia zjechali przedstawiciele kilkudziesięciu nacji z restauracji z całej Polski. Właściwe każdy z nich ma na pierogi swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba – mówi Kinga Kaczmarek.Festiwal Pierogów Świata w hali IASE przy Hali Ludowej potrwa dziś do 19.00, a jutro od południa do 18.00.Oprócz święta pierogów - Festiwal Kawy i CzekoladyNa smakoszy oprócz setek różnych rodzajów pierogów w hali IASE czekają setki litrów kawy z różnych zakątków świata, prezentowane przez lokalne kawiarnie jak i palarnie z całego kraju. - Można skosztować na miejscu, ale również zakupić ziarna specjalnie wyselekcjonowanej i świeżo zmielonej kawy, na przykład z Etiopii czy z Kolumbii – mówi Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu. Znaleźliśmy nawet kawę z...Santo Escobar. Nie brakuje stoisk, na których można znaleźć różnego rodzaju kawowe akcesoria i dodatki. Odbywają się także pokazy parzenia i przyrządzania kawy. Jednak pierogi i kawy to niejedyne rzeczy, które można znaleźć na festiwalu. Są też przeróżnego rodzaju słodycze, jak ciastka, ciasteczka, lody, cukierki, lizaki. Oprócz tego serwowana jest czekolada gorzka, deserowa, mleczna, biała a nawet różowa z dodatkami. Andrzej Zwoliński Gazeta Wrocławska
Festiwale Pierogów Świata oraz Kawy i Czekolady przyciągają tysiące wrocławian. Sprawdź, gdzie się odbywają i co tam można skosztować.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska