Przepis na pierniczki 1
- 1 kg mąki
- 3 łyżeczki specjalnej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 350 g miodu
- 3 jajka
- 300 g masła lub margaryny
- 100 śmietany, najlepiej kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C, a po zrobieniu przechowujemy w szczelnym opakowaniu lub specjalnych woreczkach. Jak zrobić pierniczki? Do garnka wrzucamy masło, cukier, miód, śmietanę i specjalną przyprawę do pierników. Wszystko to rozpuszczamy i studzimy. W misce zaś rozrabiamy mąkę z wodą, proszkiem i sodą. Następnie wlewamy do miski zawartość rondelka, dodajemy jajka i ugniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na odpowiadającą nam grubość i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce.
Przepis na pierniczki 2
- 0,5 kg płynnego miodu
- 375 g razowe mąki orkiszowej
- 0,5 kg brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- rodzynki (0,5 kg)
- 600 g marchewki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 375 g mąki pszennej
- 125 g płatków migdałowych
- 2 jajka
Na początku rozgotowujemy miód razem z cukrem, masłem i przyprawą do piernika, a potem taką masę ostudzamy. Rodzynki moczymy we wrzątku i odcedzamy. Marchewki po obraniu trzemy na grubej tarce. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Potem w misce mieszamy marchewkę, masę z miodem, a także jajka i resztę składników. Można spróbować rozrobić to za pomocą robota kuchennego. Tak przygotowaną masę wstawiamy na parę godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy pierniczki i pieczemy 15-20 minut. Upieczone pierniczki można dekorować czekoladą lub lukrem.
Przepis na pierniczki 3
- pół szklanki miodu
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Margarynę, miód i sodę rozpuszczamy, dodajemy do tego przyprawę do pierników. Potem razem z jajkiem i mąką rozgniatamy ciasto, a następnie wałkujemy i formujemy pierniczki. Najlepiej jest rozwałkować ciasto na ok. 5 mm. Z ciasta możemy wycinać dowolnych kształtów pierniczki. Potem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy na blaszce ok. 15 minut. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?