Pierniczki zrób wcześniej
Coraz bliżej święta, magiczny czas kiedy w domu rozchodzi się aromat wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. To właśnie teraz jest najlepszy czas by przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu.
Jak upiec pierniki?
Pierniczki przygotowuje się szybko i łatwo. Dodatkowo możemy je udekorować aromatycznym lukrem i kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Pierniki możemy wykorzystać także jako ozdoby choinkowe - wystarczy zrobić w nich dziurkę i przewlec wstążkę. Jeśli nie wykorzystamy świątecznego zapasu pierników, wystarczy wyłożyć je do metalowej puszki i delektować się nimi, zawsze kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pierniczki długo zachowują świeżość.
Przepis na pierniczki - składniki na ciasto:
120 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g miodu
450 g mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika