Pięknieje gmach po szpitalu Maxa Berga! Tutaj będą uczyć się studenci matematyki [ZDJĘCIA]

Magdalena Pasiewicz
Magdalena Pasiewicz
Udostępnij:
W tym miejscu był szpital, a już w przyszłym roku mogą pojawić się pierwsi studenci. Mowa o remontowanym właśnie budynku przy u. Hoene-Wrońskiego 13c. Obiekt kupiony przez Politechnikę Wrocławską pięknieje w oczach.

Odnowiona elewacja już zachęca do przyjrzenia się architekturze stworzonej, nie przez byle kogo. Twórca Hali Stulecia, Max Berg, będący architektem Wrocławia na początku XX wieku, zaprojektował budynek Miejskiego Szpitala Dziecięcego, który po II wojnie nadal funkcjonował jako oddziały dziecięce, m.in. Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego oraz Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii. Po przeniesieniu oddziałów, budynek stał pusty i wymagał gruntownego remontu.

Obiekt został kupiony przez Politechnikę Wrocławską w 2015 r. za blisko 7 mln zł od Uniwersytetu Medycznego.

Gmach, pod okiem Miejskiego Konserwatora Zabytków odnawia firma Demiurg, być może nomen omen, bo projekt prezentuje się świetnie. Zakłada otworzenie przestrzeni wokół, gdzie mają znajdować się miejsca rekreacji wśród zieleni. W przestronnych salach szpitalnych pojawią się miejsca dydaktyczne wydziału matematyki. W budynku połączonym łącznikiem z gmachem głównym przestrzeń na działalność znajdą organizacje studenckie. Do zagospodarowania będzie też lokal z przeznaczeniem gastronomicznym oraz pomieszczenia techniczne.

Budynek ma być oddany do użytku w pierwszym kwartale 2021 roku.

Nowe obostrzenia od 15 grudnia!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
6 listopada, 9:58, Gość:

Łącznik z Gmachem Głównym??? Przecież te budynki są odległe od siebie o co najmniej 250 m., a między nimi są inne obiekty.

Podobno łącznik będzie w powietczu jak polinka.

G
Gość

Łącznik z Gmachem Głównym??? Przecież te budynki są odległe od siebie o co najmniej 250 m., a między nimi są inne obiekty.

Dodaj ogłoszenie