Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet z kurczaka Mirosławy Kuczyńskiej ze Smardzowa

Redakcja

SKŁADNIKI:
- 1,8 kg do 2 kg kurczaka
- Warzywa na rosół
- 100 ml kwaśnej gęstej -śmietany
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- Bułkę czerstwą
- Sól i pieprz ( według uznania)

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka ugotować z warzywami jak na rosół. Tyle, że w mniejszej ilości wody. Następnie zmielić kurczaka łącznie z białymi warzywami ( pietruszka, seler itp.). Dodać 100ml śmietany do tego 3 żółtka, a białka ubić na pianę i dodać roztopioną margarynę, 1 czerstwą bułkę namoczoną w tym wywarze. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić według uznania solą i pieprzem. Pasztet włożyć do foremki i zapiekać przed okres 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć i przyozdobić według uznania np. jajkami, żurawiną czy fasolą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska