Pancernik we wrocławskim zoo. Jest słodki! [ZDJĘCIA]

BO
Nieco ponad miesiąc temu we wrocławskim zoo urodził się pancernik. Teraz wiemy, jak wygląda i jak upłynęły pierwsze tygodnie jego życia. Uwielbia miód, choć na razie zajada się mlekiem i wołowiną z warzywami.

Gdy przyszedł na świat, masa jego ciała wynosiła nieco ponad 100 g. Dziś to 340 g, a minął zaledwie miesiąc. Gdy śpi lub się boi, zwija się w kulkę przypominającą piłkę. Uwielbia miód, choć na razie zajada się mlekiem i wołowiną z warzywami. Mowa o pancerniku, nowym mieszkańcu zoo we Wrocławiu.

- Zaobserwowaliśmy pojawienie się młodego pancernika, we wtorek 9 maja, podczas porannego obchodu. W takich sytuacjach najważniejsze są dla opiekunów pierwsze godziny malucha, musimy sprawdzić w jakiej jest kondycji i upewnić się, że matka właściwie opiekuje się noworodkiem. W tym wypadku już po 6. godzinach wiedzieliśmy, że musimy przejąć opiekę, bo matka nie tylko nie interesowała się młodym, ale wręcz go odpychała – opowiada Andrzej Miozga. – Od miesiąca karmimy go średnio co trzy godziny i tak będzie do 10. tygodnia życia. Początkowo dostawał tylko specjalne mleko dla szczeniąt i kociąt, teraz dietę wzbogacamy m.in. potrawami dla niemowlaków. Najbardziej smakuje mu wołowina z warzywami – śmieje się Miozga.

Tolypeutes matacus, czyli pancernik południowy należy, wraz z innymi 19 gatunkami, do rodziny pancernikowatych. Choć są to dość popularne zwierzęta w Ameryce Południowej, wszystkie narażone są na wyginięcie. Najbardziej znanym gatunkiem z tej rodziny jest pancernik olbrzymi, w którego ochronę wrocławskie zoo zaangażowało się w 2014 roku.

Występuje na obszarze południowej Brazylii, północnej Argentyny, Paragwaju i Boliwii. Najczęściej zamieszkuje obszary suchej roślinności – sawanny.

Całkowita długość ciała dorosłego osobnika wynosi około 30 cm i 6,4 cm długości ogona. Zwierzęta te są ciemnobrązowe i opancerzone grubą skórą. Pancerz składa się z części przedniej i tylnej, a między nimi znajdują się 3 rzędy ruchomych płytek. Ta zbroja obejmuje głowę, tułów (plecy), a nawet stopy i ogon. Jednak spód ciała jest owłosiony.

W przeciwieństwie do większości gatunków pancerników nie wykopuje nor, ale raczej wykorzystuje te porzucone przez inne gatunki. W chwilach zagrożenia zwija się w niemal idealną, zbitą kulkę. Żywi się głównie mrówkami i termitami, używając pazurów do przekopywania się przez kolonie tych owadów lub aby dostać się do tych ukrytych pod korą drzew.

Określa się je mianem zwierząt endotermicznych, co oznacza, że wykorzystują wytwarzane metabolicznie ciepło do regulowania temperatury ciała niezależnie od temperatury otoczenia.

Pancernik południowy osiąga dojrzałość płciową w wieku 9-12 miesięcy. Większość młodych rodzi się od listopada do stycznia, ale zaobserwowano narodziny właściwie przez cały rok, co oznacza, że nie ma wyraźnego sezonu rozrodczego. Samica rodzi zwykle jedno młode w roku. Po 72 dniach potomstwo staje się niezależne od matki.

Pancerniki południowe do komunikacji między sobą używają dotyku, a także zapachów.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

,
pod troskliwą opieką fachowców.
R
Rabka Halla
A na imię proponuję mu dać Schleswig-Holstein
Dodaj ogłoszenie