Barszcz znany był już w czasach Mikołaja Reja. Jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Wzmianki o czerwonym barszczu jako o jednej z potraw wigilijnych pojawiły się pierwszy raz w XVI wieku, kiedy to gospodynie domowe na długo przed świętami kisiły buraki.
Spróbuj koniecznie świątecznego karpia
Wypróbujcie przepis na barszcz z uszkami szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło.
BARSZCZ Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki barszczu:
1 kg buraków
100 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
3 ząbki czosnku
150 g jabłek
2 l wody
10 g grzybów suszonych
majeranek
sól, cukier ,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
Składniki na zakwas:
200 g buraków
50 g chleba razowego
500 ml letniej przegotowanej wody
Składniki na uszka (10 porcji):
100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
200 g średniej wielkości pieczarek
350 g mąki pszennej
2 łyżki masła
100 ml ciepłej przegotowanej wody
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1 - Przygotowujemy zakwas. W tym celu buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy chleb razowy, zatykamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni. Jak zrobi się kożuch usuwamy, następnie przelewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W lodówce możemy go trzymać przez dłuższy czas.
Krok 2 - Przygotowujemy grzyby na uszka. W tym celu suszone grzyby namaczamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy na noc.
Krok 3 - Warzywa oprócz czosnku oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z kiszonych buraków i przyprawiamy do smaku.
Krok 4 - Kiedy barszcz się gotuje, wyciągamy grzyby z lodówki, jeszcze raz zagotowujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Odsączamy i łączymy je z przemielonymi suszonymi grzybami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6 - Mąkę przesiewamy, łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem koła.Wypełniamy je grzybowym farszem i dokładnie zalepiamy formując uszka. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę i wyciągamy po wypłynięciu. Podajemy z barszczem.
Wigilijny barszcz z uszkami gotowy! Smacznego!
Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?