Oto lista 12 potraw wigilijnych. One muszą być na stole [DANIA WIGILIJNE, 12 POTRAW WIGILIJNYCH - 24.12.2020]

m
Potrawy wigilijne to dania, na które czekamy cały rok. 24 grudnia na stole powinno się pojawić 12 potraw Grzegorz Dembinski/Polskapresse
12 potraw wigilijnych - to dania, na które chyba każdy z nas czeka przez cały rok. Dlaczego na wigilijnym stole ma być akurat 12 potraw? Jakie to potrawy? W zależności od regionu, na świątecznych stołach mogą znaleźć się różne dania. Wszędzie jednak potrawy wigilijne powinny być postne (tak mówi tradycja, choć formalnie w Kościele Katolickim post w Wigilię nie obowiązuje). Każde wigilijne danie ma swoją symbolikę. 24 grudnia trzeba spróbować każdej z 12 potraw wigilijnych.

Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom

  • Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Kompot z suszonych owoców
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Jajka z majonezem
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz z uszkami
  • Zupa rybna
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec

POTRAWY WIGILIJNE - lista 12 potraw wigilijnych

12 POTRAW WIGILIJNYCH - SPRAWDZONE PRZEPISY

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki:
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony, sól, cukier
mąka
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
oliwa do smażenia

Przygotowanie ryby po grecku:
Ryby przekroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, a następnie odłożyć.
Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.
Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki:

  • buraki
  • wywar z włoszczyzny
  • skórka z chleba
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • grzyby suszone na farsz
  • ciasto jak na pierogi
  • sól, pieprz
  • cebula
  • masło

Przygotowanie barszczu czerwonego z uszkami :
Najpierw trzeba przygotować zakwas na barszcz. Trzeba pokroić w cienkie plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie zalać wszystko wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.

Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.

Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.

POTRAWY WIGILIJNE - PRZEPISY

Podpowiadamy przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, które powinny znaleźć się na większości świątecznych stołów.
KARP SMAŻONY - PRZEPIS
Składniki:

  • karp
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól

Przygotowanie smażonego karpia:
Wypatroszoną rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie pokroić na porcje - na dzwonka lub płaty, lub kupić już płaty lub dzwonka. Na talerzu rozmącamy jajka i lekko solimy, a na drugim talerzu przygotowujemy bułkę tartą. Porcje karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.

Jakie są potrawy wigilijne

GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:

  • kiszona kapusta – pół kilo
  • biała kapusta – pół kilo
  • marchewka – 1 szt.
  • szklanka całego grochu
  • cebula
  • pieczarki – 6 szt.
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, tymianek lub majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie grochu z kapustą
Najpierw trzeba zalać wodą groch i odstawiać na noc. Po odsączeniu, gotować w osobnym naczyniu w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut.
Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - PRZEPIS
Składniki:

  • majonez (3 łyżki)
  • śmietana (3 łyżki)
  • filet śledziowy (400 g)
  • cebula
  • sól, pieprz cukier

Przygotowanie śledzia w śmietanie:
Na początek należy połączyć majonez ze śmietaną oraz doprawić wedle upodobań solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć przez godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Sos śmietanowo-majonezowy połącz cebulą i rozłożyć na śledziach.

KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki:

  • karp – 1 kg
  • rodzynki – 5 dag
  • piwo jasne – ok. 15 ml
  • cebula – 3
  • masło – 1 łyżka
  • goździki – ok. 5
  • starta skórka cytrynowa – pół łyżeczki
  • ocet – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.

Przygotowanie karpia w galarecie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.

Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.

KUTIA - PRZEPIS
Składniki:

  • pszenica bez łusek - 30 dag
  • mak - 20 dag
  • orzechy łuskane
  • rodzynki
  • miód

Przygotowanie kutii
Pszenicę namoczyć na noc, a później gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Potem odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy.

Potrawy wigilijne przepisy

KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki:

  • kiszonej kapusty – 1,5 kg
  • suszone grzyby – 25 dag
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki oleju/oliwy
  • pieprz mielony
  • 2 suszone lub wędzone śliwki

Przygotowanie kapusty z grzybami:
Tę potrawę należy rozpocząć przygotowywać już 3 dni przed Wigilią. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki:

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • pół szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie kompotu z suszu:
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić i podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki wody
4 łyżki cukru
13 dag miodu
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowania wigilijnego piernika:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Zwierzęta też potrafią się śmiać

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

A ja nic nie muszę, nie obchodzę świąt. Chleb , masło, jakiś serek i wystarczy może jakieś naleśniki zrobię na obiad, tyle, wystarczy.

Dodaj ogłoszenie