Oczy Pauliny Lucca

    Oczy Pauliny Lucca

    KH

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Yeux de Lucca uchodzi za jedną z najwykwintniejszych i najdroższych przystawek.
    Ów rarytas wymyślił Gerhard Kempinsky, szef berlińskiej restauracji Bristol. Oczarowała go austriacka śpiewaczka operowa Paulina Lucca. Miała piękny głos i jeszcze piękniejsze oczy. Na jej cześć Kempinsky wymyślił wyrafinowane tosty. Co mają tosty do oczu, dziś już nie zgadniemy, bo to było w roku 1865.

    Składniki
    * 6 kwadratowych tostów pszennych
    * 300 g tatara wołowego
    * 3 łyżki czarnego kawioru
    * różowe mięso z ostryg
    * 3 żółtka
    * 2 łyżeczki drobno posiekanej cebulki
    * 2 łyżeczki sosu Worcester
    * sól i pieprz do smaku

    Jak to zrobić
    Tatara dokładnie wymieszać z cebulą, doprawić sosem oraz solą i pieprzem. Masą posmarować grubo tosty i przekroić po przekątnej. Na każdym toście rozsypać po pół łyżki kawioru, a na wierzchu położyć kawałki mięsa z ostryg.

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo