Nowe pasy na Świdnickiej jak u Barei. Poprowadzą na ścianę

Redakcja
Piesi korzystają tylko z połowy nowej zebry. Druga połowa prowadzi prosto na... dziurę w chodniku
Piesi korzystają tylko z połowy nowej zebry. Druga połowa prowadzi prosto na... dziurę w chodniku Tomasz Hołod
Nowe przejście dla pieszych na ulicy Świdnickiej miało być dumą prezydenta Rafała Dutkiewicza. To jego autorski pomysł, by wielka zebra zastąpiła dawne podziemne Przejście Świdnickie. Pasy już powstały. I wyglądają trochę jak z filmu Barei. Są wprawdzie ogromne - tak jak miało być. Ale piesi będą mogli swobodnie korzystać tylko z połowy zebry. Druga połowa będzie się zaczynała i kończyła szklaną balustradą, osłaniającą schody prowadzące do przyszłej podziemnej galerii sztuki. Chcąc przejść dalej, piesi będą musieli tę przeszkodę omijać.

Dziś szklanych balustrad jeszcze nie ma. Schody po obu stronach nowego przejścia dla pieszych są zabezpieczone metalowym płotem. Gdy płot znika, bo robotnicy np. czekają na dostawy, pilnują, by nikt nie wpadł do dziury. A lot około trzech metrów w dół i lądowanie na schodach mogą być nie tylko nieprzyjemne, ale i bardzo niebezpieczne.

Marcin Major z pracowni Major Architekci, która zaprojektowała nowe przejście broni się, że takie właśnie były założenia projektu, przygotowane przez miasto. – Będzie tam szklana balustrada – mówi Major. Na wizualizacjach widać szklaną taflę sięgającą mniej więcej do wysokości bioder. Major przyznaje, że piesi będą musieli ominąć przeszkodę.

– Inaczej się nie dało zrobić – mówi Marcin Major. – Była alternatywa: rozwiązanie pierwotne, czyli zostawienie przejścia podziemnego – wyjaśnia. Dodaje, że projekt jego pracowni, jako jeden z nielicznych albo jedyny uwzględnił częściowe pozostawienie przejścia, miasto wybrało takie rozwiązanie i takie jest realizowane. – Szerokość przejścia jest jednak na tyle duża, że nie ma problemu – uważa Major.

- Uwzględniając funkcję przejścia nad i pod drogą nie dało się rozwiązać tego lepiej niż jest - przekonuje Major, dodaje, że gdyby przejście z powodu protestów mieszkańców nie zostało poszerzone z trzech do czterech metrów, problem byłby niezauważalny. Można było co prawda także przejście przesunąć, ale wtedy nie byłoby zlokalizowane pośrodku ul. Świdnickiej.

Przejście naziemne zostanie w tym miejscu na stałe. Tymczasowe pasy na jezdni, wymalowane żółtą farbą bliżej KFC już nie funkcjonują. Prace na terenie dawnego Przejścia Świdnickiego mają się zakończyć w lutym. Wtedy gotowe będą podziemny korytarz i galeria sztuki. Powróci też przystanek tramwajowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 233

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
DLACZEGO parkujr się samochody na nowo założonej nawierzchni podobno to ma być deptak. Parking już jest otwarty dla samochodów.
k
kaz
to banda idiotów wypisuje te bzdury przecież pasy prowadzą na chodnik po obu stronach ulicy i tak jest prawie na wszystkich przejściach to że za chodnikiem stoi budynek i jest ściana to chyba normalne,a na Świdnickiej na razie trwają roboty budowlane i trudno żeby wszystko było na tip top,a ter redaktorki niech zajmą się poważniejszymi sprawami ,a nie tropieniem taniej sensacji
....
Najpierw przejście świdnickie, teraz brama na solny. Strach pomyśleć co będzie następne.
Ciekaw jestem co za jakiś czas pokaże ludziom, którzy przyjadą odwiedzić Wrocław. Jedynie betonowe pomniki głupoty chyba tylko pozostaną.
D
Dorota
"Większy ruch pieszy jest w ciągu ul. Świdnickiej" i w związku z tym do tej pory tego ruchu nie ograniczały światła. Wystarczyło zlikwidować schody (skoro były niewygodne) i zrobić zwykły chodnik z odpowiednio długą pochylnią, co uważam dałoby się zrobić. To chyba byłoby tańsze i sensowniejsze rozwiązanie.
p
psychiatra
to się nazywa natręctwo myśli - zawsze to samo jaki nie byłby temat. Można leczyć. I trzeba!!
a
architektus
Tak teraz szkoli się architektów, bezmyślne, bezrefleksyjne rozwiązania projektowe... Autor powinien przekonywać Urząd do innego rozwiązania na etapie projektu jeżeli uznał rozwiązania za błędne, od tego jest architektem (ale widaę tylko po sTUDIACH) a urzędnicy nie są - ale widać uważał to rozwiązanie za wow i cool! a kaska się przyda więc wizerunek miasta może cierpieć...
D
Don Draper
Hasło reklamowe: "Wpadnij do galerii"
W
Wrocławiak
A gdy zakończy się praca modernizacyjna, trzeba będzie wypłacić premie dla pomysłodawców. Geniusz pogania geniusz. Aż rzygać się chce, gdy człowiek patrzy kto nami rządzi i jak trwonią kasę i niszczą to co było dobre. Oj kiedyś wybuchnie wojna wewnętrzna, a gdy się już wybijemy nawzajem to zagarnie nas Rosja, Niemcy, a może inne państwa i tak zniknie Polska. Bo jak myślicie dlaczego tak nawzajem się kłócimy ? Skąd taki natłok do miast tzw. słoików ? Po co buduje się w centrach wieżowce i miejsca pracy biurokratą (tzw. słoikom) ? Wszystko to tzw. ściema rozwojowa, zabijamy się gówno chińskie i nie doceniamy swojego dobra, a tym bardziej nawzajem brakuje nam kultury do samych siebie: LUDZIE, gdzie wam zanikły słowa takie jak: DZIĘKUJE, PRZEPRASZAM, ZAPRASZAM, PROSZĘ, MIŁEGO DNIA. ~ szczególnie przyjezdnym słoikom wynajmującym brak ogłady. Matka z Ojcem nie nauczyli i nie nauczą sawuar wiwr (tłumaczenie: znajomość życia).
B
B
Paaanie! tie Bramie ze Sonego pierdykniem jeszcze przez środek, a obok postawim fontannem co to miała być na Nowiem Targu a ni ma :P
M
Muhammad Rozenzwajg
Jest rozwiązanie. Przejście powinno być poświęcone przez komando biskupów opłaconych przez UM i uznane za miejsce święte. Byłoby to, takie symboliczne sanktuarium pieszego pielgrzyma na rowerze.
G
Gość
I ROWERANTY Z ZSL.A CIEMNY LUT ICH JAGUARAMI DO WI VATU P0dRZUCA.
p
pasażer
"gdyby przejście z powodu protestów mieszkańców nie zostało poszerzone z trzech do czterech metrów, problem byłby niezauważalny" czyli jednak zwykli ludzie winni wszystkiemu co złe, ale trochę w tym prawy patrząc co naczelny prezes polski robi z naszym krajem, a winni są wszyscy, którzy głosowali na jego parszywą partię. Nieco ponad miesiąc rządów, a burdel większy pod koniec 8 lat rządów PO-PSL
A
Anastazy
Pod ścianę to poprowadzi nas Jarosław Polskę zbaw.
j
jeszcze
o "starej". Powinno być "...ten stary dziadyga, finansowany...".
i
i o to własnie
chodziło, żeby spowodowało.
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie