Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Jak głosować w wyborach samorządowych w Wielkopolsce? Zobacz wyborcze ABC

Jak głosować w wyborach samorządowych w Wielkopolsce? Zobacz wyborcze ABC

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Polecamy

Co wiadomo o kontynuacji serialu „Problem trzech ciał”? Sprawdź

Co wiadomo o kontynuacji serialu „Problem trzech ciał”? Sprawdź

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Znowu plastik w mięsie! Burgery wołowe znikają z Lidla

Znowu plastik w mięsie! Burgery wołowe znikają z Lidla