Nasza wołowina gości na włoskich stołach

Redakcja
pixabay.com
Polacy wyeksportowali w zeszłym roku wieprzowinę za 787,3 mln euro. Mowa o 431,9 tysiącach ton świeżego, chłodzonego lub mrożonego mięsa. Zobacz też: Kot i pies będą mieć zakaz wstępu obory Porównując podane wyniki do 2015, w ujęciu wartościowym polski eksport podskoczył o prawie 12%. Ilościowym? Wzrósł o 5,9%.

Zerknijmy na listę największych odbiorców wieprzowiny znad Wisły. Na pierwszych trzech miejscach są - Włochy (54,7 tys. ton), Niemcy (51,9 tys. ton), oraz Hongkong (38,9 tys. ton). 

 

 

W najnowszym raporcie FAMMU/FAPA czytamy, iż państwa unijne sprowadziły z naszego rynku łącznie 326,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. Jej wartość? 597,8 mln euro. Eksport w ujęciu ilościowym obniżył się o 3,2%, wartościowym - poszedł w dół o 3,1%. „Zniżka wywozu w tym kierunku została zrekompensowana wzrostem eksportu poza kraje unijne, głównie do Stanów Zjednoczonych oraz do Hongkongu i Kanady, Chile, Wietnamu", czytamy w raporcie. 

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Polska zaimportowała w 2016 roku 665,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. To o 1,8% mniej niż w 2015. W ujęciu wartościowym import zwiększył się o 2,4% do 1 mld 267 mln euro. 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: MRIRW/ZSRIR

Wideo

Materiał oryginalny: Nasza wołowina gości na włoskich stołach - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie