18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka ziołowa - jak ją zrobić? [NALEWKA ZIOŁOWA – PRZEPIS]

Marta Hennig
Nalewka ziołowa może być wypita już następnego dnia po przyrządzeniu
Nalewka ziołowa może być wypita już następnego dnia po przyrządzeniu 123RF
Nalewka ziołowa to samo zdrowie. Jej skład to wyłącznie naturalne zioła, które usprawnią działanie naszego organizmu i pomogą uporać się z problemami układu trawiennego.

NALEWKA ZIOŁOWA – SKŁADNIKI
Nalewka ziołowa to mieszanka najlepszych dla naszego organizmu ziół.
- duża garść mięty
- garść kwiatu lipy
- garść estragonu
- kilka gałązek ruty
- 5 dkg kminku
- 5 dkg drożdży
- 50 dkg cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 l wody źródlanej

NALEWKA ZIOŁOWA – PRZEPIS
Wysuszone zioła przekładamy do dużego garnka. Zagotowujemy wodę, odlewamy 2 szklanki, a resztą zalewamy zioła i odstawiamy na 3-4 godziny. Nalewka ziołowa i jej przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Następnie gotujemy zioła na maleńkim ogniu przez 10-20 minut. Przecedzamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Pozostałą wodę (2 szklanki) zagotowujemy z cukrem, cukier wanilinowy dodajemy do wywaru razem z drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bo nalewka ziołowa musi zostać poddana procesowi fermentacji. Gdy ten się zacznie, nalewamy do butelek, zamykamy szczelnie i odstawiamy nasze naczynia, w których jest nalewka ziołowa w chłodne miejsce. To trunek bardzo dobrze gaszący pragnienie w czasie upału. Nalewka ziołowa jest gotowa do spożycia już następnego dnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska