NALEWKA Z MALIN – SKŁADNIKI
Nasza nalewka z malin potrzebuje niewielu składników, więc nie musimy obawiać się o to, że kiedy będziemy przyrządzać często likier malinowy, nasz budżet ucierpi.
- 1 kg malin
- 35 dag cukru
- ¼ litra mocnego (ponad 50 proc.) rumu
- ¼ litra wódki 40 proc.
NALEWKA Z MALIN - SPRAWDZONY PRZEPIS
Likier malinowy to napój łatwy w wykonaniu. Jedyną wadą jest czas oczekiwania na nalewkę z malin – aby smakowała najlepiej, musi swoje odleżeć.
Nalewka malinowa to nie wszystko, mamy inne sprawdzone przepisy: Koniecznie zobacz też: Nalewka z aronii - przepisy
Przebieramy świeże maliny i od razu układamy w słoiku lub gąsiorze, w którym będzie nalewka z malin. Maliny przesypujemy co jakiś czas cukrem. Gdy owoce puszczą już sok, zalewamy wszystko rumem, zakręcamy szczelnie i odstawiamy naczynie w którym jest nalewka z malin w ciemne miejsce na 1-2 tygodnie.
Następnie nalewka z malin musi zostać zlana z gąsiora do innego naczynia, a maliny zalewamy wódką, znów zakręcamy i odstawiamy nasz likier malinowy na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu znów oddzielamy alkohol od owoców i łączymy z poprzednim nalewem.
Nalewka z malin musi zostać teraz przelana przez czterokrotnie złożoną gazę do butelek. Odstawiamy naczynia w ciemnym miejscu, by nalewka z malin odstała tam przynajmniej 4 miesiące. Po tym czasie nasza nalewka malinowa jest już gotowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?