Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności

Redakcja
Każdego roku w Polsce marnuje się sie ok. 9 mln ton żywności, w tym 6,6 mln w produkcji - odpadów żwynościowych, 2 mln ton w gospodarstwach domowych. W tym roku tematem obchodzonego przez Banki Żywności, Światowego Dnia Żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia przez uczniów.

W Polsce najczęściej wyrzucamy pieczywo, przyznało tak 49% spośród ankietowanych w badaniu dla Federacji Polskich Banków Żywności. Często do kosza trafiają także owoce (39%), wędliny (38%), warzywa (37%) oraz jogurty (33%). Dlaczego? Największa grupa badanych (45%) wskazała, że powodem, dla którego wyrzucają jedzenie jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia. Niewłaściwie przechowujemy żywność, nakładamy zbyt duże porcje, kupujemy za dużo. 16 października jest Światowym Dniem Żywności.

 

 - W  krajach wysokorozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone czy państwa Unii Europejskiej, na śmietnik trafia około 30 proc. zakupionej żywności Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie nawet 1 mld głodujących ludzi – komentował minister rolnictwa Marek Sawicki najnowszy raport FPBŻ.

 

Średnio 1 osoba marnuje w Polsce ok. 123 kg. To 16% żywności, która do nas trafia

 

-  Bardzo niepokoi nas wynik badania - opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. - komentuje badania Marek Borowski – prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

Do kosza z posiłków dzieci trafiają kanapki (58%), surówki (42%), zupy (34%), kasza, ryż (33%), warzywa (30%), owoce (29%), mleko (27%).

Zasada 4P

Banki Żywności chcą spopularyzować wśród uczniów z pomocą rodziców i nauczycieli zasadę 4P. 

  1. Pakuj starannie posiłek.
  2. Poproś o mniejsze porcje (jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całej porcji).
  3. Podziel się z innymi (jeśli nie chcesz czegoś zjeść).
  4. Pięć posiłków dziennie.

 

Źródło: www.bankizywnosci.pl

Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najwięcej wyrzucamy pieczywa i owoców. Dziś Światowy Dzień Żywności - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska