Najlepszy planetarny robot kuchenny - ranking blogerów

    Najlepszy planetarny robot kuchenny - ranking blogerów

    Materiał informacyjny

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Najlepszy planetarny robot kuchenny - ranking blogerów
    Co sprawia, że kuchenny robot planetarny podbił serca miłośników gotowania na całym świecie? Co wyróżnia go na tle konkurencyjnych akcesoriów? Jakie powinien mieć funkcje i który model wybrać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym uniwersalnym poradniku o robotach wielozadaniowych.
    Najlepszy planetarny robot kuchenny - ranking blogerów
    Zapewne każdy miłośnik kulinarnych programów telewizyjnych zwrócił uwagę na pewien szczegół pojawiający się w kuchniach na całym świecie: jest to uniwersalny robot wieloczynnościowy, który umożliwia w krótkim czasie przygotowanie rozmaitych ciast, kremów, sosów, domowych kiełbas i innych smakołyków. Takie urządzenie umożliwia zagniatanie, ubijanie, mieszanie, szatkowanie, wyciskanie, blendowanie… długo by wymieniać. Kto raz skorzystał z robota wielozadaniowego, ten na pewno nie zechce się z nim rozstać.

    Wieloczynnościowy robot kuchenny - do czego służy, czy go potrzebuję?


    Robot planetarny to nowoczesne urządzenie wielofunkcyjne, dzięki któremu można przygotować każdy rodzaj ciasta (od ciężkiego ciasta drożdżowego, po kruche, skończywszy na delikatnych tortach bezowych), kremy, a dzięki specjalnym przystawkom funkcjonalnym zmielić mięso, wycisnąć sok, zrobić domowy makaron w różnorodnych kształtach, zmiksować owoce i warzywa, a nawet pokroić je w idealnie równą kostkę. W przeciwieństwie do tradycyjnego miksera, końcówki nie poruszają się jedynie wokół własnej osi, lecz także wokół osi misy, stąd też i jego nazwa „planetarny”, ponieważ obraca się wokół dwóch osi, jak planety.
    Rozważając zakup wieloczynnościowego kuchennego robota planetarnego, należy odpowiedzieć sobie na pytania czy potrzebny jest nam:

    - robot kuchenny do chleba
    - robot kuchenny do ucierania i ugniatania ciasta
    - robot kuchenny do wyrabiania ciasta chlebowego i drożdżowego
    - robot kuchenny do gotowania (tak, istnieją modele gotujące)
    - robot kuchenny do mielenia mięsa
    - robot kuchenny do mieszania ciasta na chleb
    - robot kuchenny do sałatek i surówek
    - robot kuchenny do tarcia ziemniaków (na placki)
    - robot kuchenny do koktajli
    - robot kuchenny do krojenia warzyw

    Jest to dobry test na sprawdzenie czy potrzebny jest nam dobry robot kuchenny do wszystkiego.

    Na co zwrócić uwagę wybierając planetarny robot kuchenny?


    Robot wieloczynnościowy to nowoczesne urządzenie łączące w sobie cechy kilkunastu innych urządzeń małego AGD. Przy wyborze konkretnego modelu należy zwrócić uwagę na dwie kwestie:

    - zakres funkcji robota
    - oraz jakościowe cechy urządzenia.

    Robot wielozadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, powinien bez problemu radzić sobie z podstawowymi czynnościami kuchennym, takimi jak krojenie, wyciskanie, mieszanie, blendowanie itp. Jednak aby urządzenie było w stanie prawidłowo wykonać swoją pracę, potrzebuje do tego mocnego silnika oraz solidnych materiałów (głównie mocnej, stalowej misy oraz specjalistycznych końcówek).

    Najważniejsze funkcje robota wieloczynnościowego


    Robot wieloczynnościowy pozwala na znacznie szybsze i ekonomiczniejsze wykonywanie wielu codziennych czynności związanych z gotowaniem, pieczeniem oraz smażeniem. Bardzo istotna jest również oszczędność miejsca w kuchni, co jest szczególnie cenne w przypadku aneksów kuchennych i niewielkich powierzchniowo mieszkań. Jedno urządzenie jest w stanie zastąpić kilkanaście innych.
    Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia wielozadaniowego? Warto przeanalizować to na przykładzie jednej z najlepiej rozpoznawalnych marek kuchennych urządzeń, czyli Kenwood. Do najważniejszych funkcji robota wieloczynnościowego zalicza się:



    - tarcie ziemniaków – dzięki specjalnej przystawce szatkującej można przygotować w krótkim czasie ziemniaki na placki ziemniaczane. Szatkownicy rotacyjna wyposażona jest w bębny do cięcia na grubsze i cieńsze plasterki, dzięki czemu można przygotować zarówno ziemniaki, jak i inne warzywa do smażonych placków, np. marchewkę, seler, cukinię i twardą dynię. Dzięki użyciu bębna z drobniejszymi oczkami uzyskamy równo poszatkowane twarde sery (np. cheddar, ementaler), orzechy (np. migdały, pekan, brazylijskie), a nawet czekoladę (na tradycyjnej, ręcznej tarce na pewno nie uda się uzyskać estetycznego wyglądu czekoladowych wiórek, ponieważ czekolada się topi pod wpływem ciepła rąk) czy kapustę (zarówno do surówki, jak i domowego kiszenia).



    - mielenie mięsa – korpus ślimacznicy i podajnik z tacką umożliwiają mielenie nie tylko mięsa, ale również ryb, serów, owoców oraz warzyw. Przystawka od mielenia mięsa została wyposażona w trzy sitka o różnej grubości: 4,5 mm oraz 8 mm (w tym dwa z różnie umieszczonymi oczkami na mięso). Precyzyjne, stalowe ostrza radzą sobie zarówno z wymagającym mięsem jagnięcym, jak i klasyczną wieprzowiną. Z mielonych składników można przygotować różnorodne pasty, pasztety, kiełbasy, farsze do tart, musy, jak i różnorodne nadzienia. Przystawka posiada również nakładkę do napełniania domowych kiełbas, również w wersji z owocami morza i wegetariańskich past w sztucznym jelicie.



    - ubijanie piany – to podstawowy element każdego robota planetarnego. Duża, zbierająca z bocznych ścianek produkty trzepaczka pozwoli w kilka minut przygotować gęstą pianę z białej lub bitą śmietankę. Jest w stanie ubić pianę nawet z jednego jajka, co pozwala na przygotowanie nawet pojedynczego sufletu. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przygotowywania kremów, np. z bitej śmietanki i rozpuszczonej czekolady, ponieważ dokładnie miesza składniki, a z drugiej strony ich nie przebija, o co szczególnie łatwo przypadku ręcznego ubijania.



    - zagniatanie ciasta – duży, stalowy hak to jeden z najcenniejszych elementów robota wielofunkcyjnego. Pozwala on precyzyjnie zagnieść każde ciasto, zarówno drożdżowe, które wymaga długiej pracy, jak i kruche, jakie w przypadku prac ręcznych jest dość problematyczne ze względu na ciepło wytwarzane przez dłonie (co szkodzi późniejszej strukturze). Oś pracy haka opiera się na pracy wielokierunkowej, dzięki czemu dokładnie miesza on i zagniata ciasto, nie pozostawiając na ściankach misy żadnych składników.
    - cięcie w kostkę – kostkarka umożliwia przygotowanie idealnie pokrojowych w kostkę warzyw i owoców o wymiarach 1x1 cm. Doskonale sprawdzą się do krojenia zarówno twarde sery, wędliny, jak i warzywa na przystawkę, do zup, gulaszy lub sałatek.



    -miksowanie owoców – różnej gamy smakowe dżemy, marmolady, konfitury i musy można przygotować za pomocą przystawki przecierakowej do owoców. Dzięki wolno obracającej się spiralce można zmiksować w jednolity mus różnego rodzaju owoce, uzyskując, w zależności od gatunku, kremowe puree, delikatne musy oraz kremy. W ten sposób zmiksowane owoce zachowują swoje wszystkie wartości odżywcze.



    - wyciskanie soku – w przypadku specjalnej wyciskarki wolnoobrotowej możemy otrzymać najwyższej jakości pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze sok owocowy i warzywny. Powolny obrót maszyny sprawia, że sok tłoczony jest na zimno, co pozwala mu zachować unikatowe właściwości zdrowotne. Otrzymany produkt jest nie tylko klarowny, ale przede wszystkim pełen smaku. Wyciskanie soku odbywa się w uporządkowany, zorganizowany sposób: wbudowany w wylot ekranu korek uniemożliwia chlapanie, zaś wysoki pojemnik o pojemności 400 ml sprawia, że mieszanka od razu trafia do szklanki i nie brudzi przy tym stołu. Ekstrakcja z miazgi sprawia, że odrzucona pulpa jest bardzo sucha i zbita, dzięki czemu łatwo się ją usuwa lub wykorzystuje do innych potraw (np. do ciasta marchewkowego).



    - krojenie na plastry – przystawka do szatkowania z siedmioma różnymi tarczami umożliwia szybkie i przede wszystkim estetyczne przygotowanie potrawy. Szatkownica wyposażona jest w tarcze do krojenia w słupki, plasterki, a nawet wiórki. Tarcza z bardzo małymi otworami jest dedykowana do twardych serów i czekolad, z dużymi otworami do owoców i warzyw (w wersji umożliwiającej przygotowanie cienkich, jak i grubych plastrów), tarcza do krojenia w słomkę służy do błyskawicznego przyrządzenia frytek lub innych zdrowych warzyw do podania w formie smażonej lub pieczonej, zaś wersja typu julienne umożliwi pokrojenie warzyw w ultra cienkie słupki, idealnie nadające się do potraw smażonych typu stir-fry lub warzywnych słupków serwowanych z dipami.



    - gotowanie indukcyjne – seria robotów kuchennych Kenwood Cooking Chef umożliwiają gotowanie przy pomocy 24 intuicyjnych programów. Dzięki wyborowi temperatury z dokładnością do jednego stopnia Celsjusza można gotować zarówno w niskiej temperaturze, jak i na parze, dusić, a nawet smażyć swoje ulubione produkty.



    - gotowanie na parze –możliwe w serii robotów Kenwood Cooking Chef. Składniki można delikatnie wymieszać, poszatkować lub zblendować, by następnie, w jednej misie, obrobić je przy pomocy gorącej pary.
    - krojenie na frytki – robot wielozadaniowy umożliwia przygotowanie nie tylko tradycyjnych frytek z kartofli, ale również tak zwanych zdrowych frytek, czyli tych wykonanych z twardych warzyw (pietruszka, marchewka itp.) i upieczonych w piekarniku.



    - maszynka do makaronu – roboty wielofunkcyjne marki Kenwood oferują kilka rodzajów końcówek do przygotowania domowego makaronu. Wśród nich są wykrojniki do makaronu fetuccine, tagliolini, speghetti, trenette, jak i te przeznaczone do makaronów krótkich, typi bigoli, casarecce, spaccatelli czy słynnego pappardelle. Każda końców do wyrobu makaronu składa się ze stalowego korpusu, podajnika, ostrza tnącego oraz tarczy, które umożliwiają przygotowanie niemal każdego kształtu domowego makaronu.

    Standardowe mieszadła pozwalają na ugniatanie, rozdrabnianie i miksowanie. W zależności od naszych potrzeb można wybrać robot w podstawowej wersji i wraz z rozwojem umiejętności kulinarnych dokupować kolejne przystawki rozszerzające możliwości urządzenia, np. misę do lodów, wyciskarkę do cytrusów lub malakser.

    Najważniejsze cechy planetarnego robota kuchennego


    Aby urządzenie było w stanie wykonać wszystkie powyższe czynności, potrzebuje do tego silnika o dużej mocy, przemyślanego oprogramowania oraz materiałów wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Nie bez znaczenia jest również łatwy montaż poszczególnych elementów, które można umyć w zmywarce. Przyjrzyjmy się najważniejszym cechom, jakimi powinny odznaczać się najlepsze roboty wielozadaniowe.

    Jaka moc robota wieloczynnościowego?


    Moc urządzenia – najmocniejsze roboty planetarne osiągają moc nawet 1700 W, podczas gdy konkurencyjne modele nawet trzykrotnie mniej. Średnia moc 600 W wystarczy, aby ubić pianę, lecz w przypadku ciężkich ciast drożdżowych potrzeba już minimum 900 W urządzenie, a do ciast makaronowych nawet i takie o mocy 1200 W. Optymalnym rozwiązaniem jest wybór robota planetarnego o mocy przekraczającej 1000 W.

    Materiał z jakiego wykonany jest robot


    Z czego i jak wykonana jest obudowa – to pierwszy element, jaki świadczy o wysokiej klasie urządzeniu. Najbardziej odporna na różnego rodzaju uderzenia, zarysowania czy stuknięcia jest obudowa metalowa. Plastikowa również nie jest złym rozwiązaniem, chociaż w przypadku intensywnych prac może się szybciej nagrzewać i jest bardziej podatna na zniszczenia.
    Misa i Mieszadła – najlepsza to ta wykonana ze stali szczotkowanej o pojemności minimum 4 litrowej, która wystarczy na potrzeby czteroosobowej rodziny. Najbardziej funkcjonalne są misy mierzące 6,7 litra. Duża misa nie gwarantuje, że można pomieścić w niej więcej ciasta lub kremu – wiele zależy od mocy silnika, która tak naprawdę determinuje maksymalną ilość. Misy plastikowe są o wiele mniej wytrzymałe, zaś w przypadku mis szklanych bardzo łatwo jest je uszkodzić, zwłaszcza podczas uderzenia sztućcami lub przenoszeniu do zmywarki. Dobrze, aby misa miała dwa uchwyty w kształcie uszka, co jest pomocne przy jej wyjmowaniu i przenoszeniu. Standardowo roboty są wyposażone w trzy mieszadła: trzepaczkę do ubijania, hak do wyrabiania ciężkich ciast oraz mieszadło do miksowania i ucierania.

    Wielkość i waga robota kuchennego - czy ma znaczenie?


    Waga i wielkość robota – tutaj zasada jest prosta: im z cięższym robotem mamy do czynienia, tym bardziej stabilnie stoi w trakcie pracy. Jest to szczególnie ważne przy takich czynnościach jak wyciskanie soków, mielenie mięsa oraz nadziewanie kiełbas.

    Jakie elementy robota umyję w zmywarce?


    Możliwość mycia w zmywarce – coraz więcej producentów decyduje się na wykonanie mieszadeł, mis i innych elementów ze stali szlachetnej, dzięki czemu można myć poszczególnie akcesoria w zmywarce.

    Jaki sposób regulacji prędkości jest najwygodniejszy?


    Sposób regulacji prędkości – im więcej prędkości pracy robota, tym lepiej. Najbardziej optymalne efekty uzyskamy, mając do wyboru siedem, stopniowo przełączanych programów. Przełączanie między nimi nie zmniejszy nam diametralnie pracy urządzenia, a pozwoli na dodanie kolejnych składników lub sprawdzenie konsystencji ciasta, co jest szczególnie ważne w przypadku ciast drożdżowych i chlebowych. Tryb pulsacyjny pozwala ekspresowo rozdrobnić składniki.

    Wyposażenie standardowe i dodatkowe


    Wyposażenie standardowe – w skład podstawowego wyposażenia robota planetarnego wchodzi sam robot, misa oraz trzy końcówki. W zależności od zestawu, producenci oferują dodatkowe przystawki (zestawy Kenwood opisane zostały w dalszej części artykułu), które w pakiecie wychodzą znacznie korzystniej finansowo niż samodzielne dokupowane. Ważne jest tylko, aby robot miał funkcjonalne gniazdo, do którego można podpinać kolejne elementy. Standardowy pakiet zawiera również osłony do mis przeciw chlapaniu.

    Wyposażenie dodatkowe - przystawki i końcówki – reguła jest prosta: im droższy zestaw, tym więcej elementów się w nim znajduje. Jednak nie trzeba od razu kupować najbogatszej wersji, aby móc korzystać na przykład z sokowirówki wolnoobrotowej lub maszynki do mielenia mięsa. Przystawki można dokupić, podobnie jak dodatkowe misy.

    Co zawierają zestawy robotów wieloczynnościowych?


    Marka Kenwood oferuje swoim klientom cztery typy robotów kuchennych: model Cooking umożliwiający gotowanie i duszenie, modele z linii Chef z możliwością podłączenia jednej z 20 funkcjonalnych przystawek, to najbardziej rozbudowana wersja kuchennego urządzenia, modele MultiOne o klasycznym zastosowaniu, łączący funkcję robota oraz sokowirówki oraz modele Prospero z uniwersalnymi przystawkami do codziennych prac. W zależności od modelu robota planetarnego, mamy do wyboru kilka akcesoria w cenie sprzętu.

    Cooking Chef: to podstawowe urządzenie marki Kenwood. Otrzymujemy robot planetarny wyposażony w mocny silnik o mocy 1500 W oraz dużą, metalową misę o pojemności 6,7 litra! W codziennej pracy wykorzystujemy nowoczesny panel LCD z zainstalowanymi 24 programami do mieszania i miksowania. Dodatkowo posiada mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne, 3 standardowe mieszadła (hak, do ubijania i miksowania), szklany blender, malakser, a także koszyk do gotowania w zestawie. To jedyne urządzenie od Kenwood, które umożliwia gotowanie, duszenie lub smażenie w temperaturze od 20°C do aż 180°C, pozwalające z precyzją do 1°C ustawić temperaturę.

    Chef XL: wielofunkcyjny robot planetarny o mocy 1200 W i misą 6,7 litra wyprodukowanej ze stali szczotkowanej. Dodatkowo na wyposażeniu znajduje się blender ze szkła Termoresist, trzy metalowe mieszadła, maszynka do mielenia, osłony przeciw chapaniu i gniazdo dające możliwość podłączenia jednej z 20 funkcjonalnych przystawek.

    Chef XL Elite: nieco bogatsza wersja modelu Chef XL wyposażona w robot o mocy 1400 W, misę o pojemności 6,7 litra, trzy mieszadła, maszynkę do mielenia mięsa i szatkownicę. Do tego modelu również można podłączyć dokupione osobno funkcjonalne przystawki. Gniazdo dają możliwość podłączenia jednej z 20 funkcjonalnych przystawek.

    Chef XL Titanium: najmocniejsza propozycja Kenwooda. Robot o mocy aż 1700 W i misie o pojemności 6,7 litra, wyposażony w trzy mieszadła ze stali nierdzewnej, szklany blender, malakser, maszynkę do mielenia, wyciskarkę do cytrusów oraz dwie osłony przeciw chlapaniu. Tutaj również możemy podłączyć jedną z 20 funkcjonalnych przystawek.
    MultiOne: urządzenie o mocy 1000 W wyposażone w misę o pojemności 4,3 litra, trzy metalowe mieszadła, maszynkę do mielenia mięsa, malakser z trzema tarczami, wyciskarkę co cytrusów, szklany blender oraz sokowirówkę w zestawie z osłoną przeciw chlapaniu.

    Prospero: to urządzenie łączące w sobie wygodę robota planetarnego z najważniejszymi przystawkami do codziennego gotowania. Moc silnika 900 W oraz wygodna misa o pojemności 4,3 litra. Do tego w cenie otrzymujemy standardowe trzy mieszadła, malakser 1,4 litra, maszynkę do mielenia, wyciskarkę do cytrusów, szklany blender, sokowirówkę oraz osłonki przed chlapaniem.

    Warto mieć na uwadze, iż modele linii Chef umożliwiają dalsze rozbudowywanie robotów planetarnych dzięki kompaktowemu gniazdu do podłączenia kolejnych przystawek. Można do nich dokupić takie elementy jak profesjonalną kostkarkę, młynek do ziaren, młynek uniwersalny, wykrajarki do makaronów czy wyciskarki wolnoobrotowe.

    Ile kosztuje dobry robot wieloczynnościowy?


    Cena profesjonalnego robota planetarnego zależy nie tylko od mocy silnika i wielkości misy, ale również od dodatkowej zawartości. Im więcej przystawek oferujemy producent, tym więcej musimy jednorazowo zapłacić za urządzenie.

    Podstawowy model Kenwood Prospero KM283 można nabyć w okolicach 750 złotych, Kenwood Chef Elite XL KVL6370S kupimy za ok. 2000 złotych, Kenwood Cooking Chef KM096 to wydatek rzędu 3000 złotych, zaś najbardziej bogaty pod względem wyposażenia model Kenwood Chef XL Titanium KVL8499S można kupić w cenie oscylującej wokół 4800 złotych. Warto szukać promocji, na przykład model Kenwood Cooking Chef KCC9043S otrzymamy w cenie ok. 4700 złotych, przy czym dostajemy dodatkowo komplet przystawek wartych aż 899 zł.

    Pamiętajmy, że bez względu na wybrany model, producent oferuje dożywotnią gwarancję w przypadku końcówek wykonanych ze stali nierdzewnej System Pro. W ich skład wchodzą trzy mieszadła, które są standardowo dodawane do każdego modelu:

    - mieszadło K (do przygotowywania ciast, biszkoptów, kremów, farszów itp.),
    - trzepaczka (do ubijania białek, śmietany, kremów i majonezów)
    - oraz hak do ciasta (zarówno drożdżowego, jak i ciasta chlebowego, do pizzy czy makaronów).

    Wieloczynnościowy planetarny robot kuchenny - ranking blogerów


    Zalety pracy z robotem planetarnym doceniają nie tylko kucharze i prowadzący programy kulinarne na całym świecie specjaliści, ale również znani blogerzy. Roboty marki Kenwood są obecne niemal we wszystkich edycjach polskiego Masterchefa, ich wielozadaniowość docenia sam szef kuchni Micheal Moran. Co można dzięki nim przygotować? Apetyczne muffinki, babeczki i ciastka śniadaniowe - receptury znajdziecie na blogu Asi i Ani, twórczyń Alantkowe BLW:
    Testując robota planetarnego Kenwood Chef XL, odwiedziłyśmy stronę You Ken Cook w poszukiwaniu inspiracji na dania, które pasowałyby do nas. Zajrzyjcie tam koniecznie! Zdjęcia wywołują ślinotok, same nie wiedziałyśmy, na co najpierw się zdecydować, od czego rozpocząć gotowanie. Część przepisów na stronie jest w formie krótkich materiałów wideo, gdzie gotuje Michel Moran z MasterChef’a. Zdradzę Wam, że niebawem spotkamy się z nim osobiście na warsztatach kulinarnych w Warszawie! Przepisy są naprawdę inspirujące, najbardziej spodobały nam się pomysły na jagielnik oraz tajską zupę dyniową, którą Asia od razu zaserwowała na sobotni obiad dziewczynom (dała tylko mniej pasty curry, bo Zuzia nie zjadłaby tak ostrej zupy).
    Twórczyni bloga Po Prostu Pycha, Joanna Kądziołka, gdzie znajdziecie setki przepisów na słodkie wypieki, desery, obiady, zupy, kolacje i śniadania, docenia w pracy z robotem przede wszystkim banalne przygotowanie wymagających ciast i kremów, w tym przypadku ciasta „góra lodowa” (przepis tutaj: Ciasto Góra Lodowa, pyszne i efektowne!):
    Wielofunkcyjny robot planetarny Kenwood jest profesjonalną prawą ręką każdego miłośnika wypieków, czy to na słodko czy słonych. Posiada zaawansowane funkcje i bogate wyposażenie, które sprawiają, że raz dwa radzi sobie z przygotowaniem składników zdrowych obiadów, wypieków oraz pysznych koktajli, deserów dla całej rodziny. […] Ciasto góra lodowa to moim zdaniem jedno z najsmaczniejszych ciast przekładanych z kremem. Pomimo swojej dziwnej nazwy ciasto jest przepyszne i wygląda naprawdę ciekawie. Jest również bardzo proste do zrobienia, a dla ułatwienia przygotowałam filmik, który poprowadzi Cię krok po kroku.



    W nieco inną kulinarną stronę zwróciła się największa polska popularyzatorka jedzenia kasz i autorka wielu kulinarnych bestsellerów, czyli Maia Sobczak, która wykorzystała model Kenwood Chef XL do przygotowania wymagających ciast drożdżowych i chlebowych. Sama Maia określa go mianem kosmicznego łobuziaka, z którym bardzo się zaprzyjaźniła, zwłaszcza podczas wyrabiania chleba orkiszowego (przepis tutaj: Jak upiec chleb na zakwasie… i nie zwariować?).

    Dzięki cudownemu zrządzeniu losu, w mojej kuchni rozgościł się na kilka dni kosmiczny łobuziak. Dość postawny, wszystkorobiący Chef XL Kenwood i nie zawaham się go użyć – szczególnie do moich przepisów w rytmie #mynowaste, którym przyda się porządne miętoszenie, tym razem hakiem do wyrabiania ciasta. […] Fajnie jest mieć pomocną „dłoń”, dobrą opcję dzięki której można zyskać dodatkowy czas z książką na ulubionej kanapie albo jeszcze lepiej, na kocu pod przyjaznym cieniem ze szklanką rabarbarowej lemoniady. Najpierw popracuje ON a potem dopiero ja, żeby osobiście dopieścić słodkie, delikatne bułeczki. (źródło: Drożdżówki z truskawkami, łatwe i boskie jak diabli!)

    Podobnie można wykorzystać robot do przygotowania chleba czy domowej pizzy, jak zrobiła to Zuzanna Ploch, miłośniczka oliwy z oliwek, makaronu, czosnku oraz chili. Jej uwagę przykuł elegancki wygląd oraz precyzja pracy robota, dzięki któremu uzyskała najlepsze ciasto na pizzę, jakie kiedykolwiek wyszło z jej rąk (a właściwie to ze specjalnego haka). Na blogu podzieliła się przepisem na pizzę na cienkim, chrupiącym cieście:

    Hak do wyrabiania ciasta drożdżowego jest gruby, ma odpowiednio wyprofilowany kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza. (źródło: Pizza na cienkim cieście, domowa, chrupiąca, najlepsza! (krok po kroku z filmem))


    fot. Zuzanna Ploch chilliczosnekioliwa.pl - wielofunkcyjny robot kuchenny


    Jednak czy tylko doświadczone blogerki mogą korzystać z takich nowoczesnych udogodnień. A co z panami? Czy mężczyzna da sobie radę z takim robotem? Przekonała się o tym Joanna Pachla, twórczyni bloga Wyrwane z kontekstu, gdzie razem z Pawłem przygotowała szybki przepis na domowe hamburgery:

    My ciasto na bułki wyrabialiśmy w robocie Kenwood Chef XL – pisałam Wam już o nim w naszej recenzji i wtedy też wyczarowaliśmy z niego 7 super rzeczy, od naleśników, przez tatara, aż po pierwszorzędną pizzę. Dzisiaj czas na kolejne wyzwanie! A jeśli też chcecie ułatwić sobie sprawę, to na stronie youkencook.pl znajdziecie masę pysznych i sprawdzonych przepisów: na tarty, bezy, muffiny, ale i zupy, musakę, makarony, a nawet kluski śląskie czy ravioli z kozim serem.

    Para chwali go przede wszystkim za funkcjonalność, nowoczesny, przykuwający wzrok design, moc silnika i jednocześnie cichą pracę urządzenia oraz, jak sami to określają, tryb rozpieszczania 24/7: Ja wiem, że pieniądze szczęścia nie dają, ale tak się składa, że za pieniądze można kupić składniki na naleśniki, a to już jest bardzo blisko szczęścia. Zwłaszcza w sobotnie, leniwe poranki. Jeśli do tego serwuje Ci je facet Twojego życia, ubrany w rozchełstaną, białą koszulę, to myślisz sobie, że gdybyś była Simsem, bankowo miałabyś wszystkie wskaźniki na zielono. A co do tego wszystkiego ma robot kuchenny Kenwood? Ano to, że on to wszystko ułatwia. Że przygotowywanie napojów i posiłków staje się wygodne i łatwe. Że nie trzeba rozkładać się z tysiącem sprzętów, bo wystarczy on jeden. Że możesz rozpieszczać się tutaj dowoli, bo 3/4 roboty w kuchni on i tak odwali za Ciebie (źródło: Robot kuchenny Kenwood: 7 rzeczy, za które go pokochasz!).

    Jednak ostateczny test robot przeszedł u Wioli Wołoszyn, twórczyni Matki Wariatki, która, jak sama przyznaje, nie jest żadną blogerką kulinarną, ale zapracowaną matką i żoną doceniającą siłę prostych i pysznych polskich dań. Razem ze swoją mamą postanowiła przygotować klasyk – pierogi z kapusta i grzybami. Cały czar polegał na tym, że mając u boku małego pomocnika i ukochaną mamę przygotowywanie i lepienie pierogów okazało się przyjemnym sposobem na spędzenie wspólnego czasu niż ciężką pracą nad zagniataniem ciasta. Dlaczego? Jak sama zaznacza: Ciasto na pierogi wyrabiałyśmy w robocie Kenwood Chef XL. To jest prawdziwy kombajn. Poradził sobie na raz z ciastem z 2 kg mąki (wyrabiał je ok. 10 minut). Kenwood prowadzi również swoją stronę z przepisami – You Ken Cook. Jakie tam są cuda!

    Jak widać, robot planetarny sprawdzi się zarówno u profesjonalistów zajmujących się gotowaniem i pieczeniem na co dzień, jak i zapracowanych mam i wymagających mięsożerców.

    Źródła:
    - https://kuchnia.wp.pl/robot-do-wyrabiania-ciasta-na-co-zwrocic-uwage-6281421578110593a
    - https://alaantkoweblw.pl/3-przepisy-na-muffinki-i-babeczki-pyszne-ciastka-sniadaniowe/
    - https://poprostupycha.com.pl/ciasto-gora-lodowa/
    - https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/11/pizza-na-cienkim-ciescie-domowa-chrupiaca.html
    - http://qmamkasze.pl/jak-upiec-chleb-na-zakwasie-i-nie-zwariowac/
    - http://qmamkasze.pl/drozdzowki-z-truskawkami-latwe-i-boskie-jak-diabli/
    - https://www.wyrwanezkontekstu.pl/rzeczy/robot-kuchenny-kenwood/
    - https://www.wyrwanezkontekstu.pl/rzeczy/szybki-przepis-na-najlepsze-domowe-hamburgery-jakie-w-zyciu-jedliscie/
    - https://matkawariatka.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-przepis/
    - Strona producenta Kenwood

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecane

    Mistrzowie URODY - głosuj na fryzjera, kosmetyczkę, stylistkę paznokci...

    Mistrzowie URODY - głosuj na fryzjera, kosmetyczkę, stylistkę paznokci...

    Plebiscyt Sportowy - zgłoś sprtowca, trenera, drużynę....

    Plebiscyt Sportowy - zgłoś sprtowca, trenera, drużynę....

    Plac Społeczny bez estakady. Zobacz!

    Plac Społeczny bez estakady. Zobacz!