Zobacz też: Potrawy wigilijne. 12 potraw na wigilię (LISTA DAŃ, PRZEPISY)
Wigilia to nie tylko tradycyjny barszcz z uszkami (zobacz także: **
Zobacz też: Barszcz. Przepisy na Wigilię i święta**), ale także pierogi - i to najlepiej kilka rodzajów. Pamiętajcie, że kolejny rok okaże się szczęśliwy tylko wtedy, gdy spróbujecie każdej z wigilijnych potraw. Oczywiście trzeba mieć nadzieję, że uda się spalić zbędne kalorie jeszcze przed sylwestrem.
Pierogi z kapustą i serem
średnio trudne, ok. 40 szt.
Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?
2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki ciepłej wody
sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
dodatkowo mąka do podsypywania
opcjonalnie masło (do polania pierogów)
Składniki na farsz
½ główki kapusty
1 mała cebula
10 dag białego sera
sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
pieprz
oliwa z oliwek
Kapustę pokroić i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Wystudzić, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kapustę, cebulę, pokruszony ser, sól i pieprz i bardzo dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką. Drugą część rozwałkować cienko wałkiem, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Nakładać po jednej łyżeczce farszu i lepić pierogi. Wrzucać po 10–15 sztuk na osolony wrzątek. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować przez 4 min. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie przelać zimną wodą, by się nie sklejały. Na patelni roztopić masło i polać nim pierogi. Delikatnie wymieszać.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
średnio trudne, ok. 40 sztuk
Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?
2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki ciepłej wody
sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
dodatkowo mąka do podsypywania
opcjonalnie masło (do polania pierogów)
Składniki na farsz
2,5 dag grzybów
1 łyżeczka klarowanego masła
½ kg kiszonej kapusty (bez sorbinianu potasu E 202)
½ cebuli
1 ½ łyżki oliwy z oliwek di sansa
sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć w wodzie na 1–2 godz., a następnie umyć. Dodać ok. 50 ml wody i masło. Dusić ok. 40 min, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Ostudzić, a następnie pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić na oliwie z dodatkiem wody. Ostudzić.
Kapustę wypłukać, odcedzić z nadmiaru wody i ugotować w niewielkiej ilości wody. Wystudzić, wycisnąć i drobno pokroić. Wymieszać kapustę, grzyby i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką. Drugą część rozwałkować cienko wałkiem, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Nakładać po 1 łyżeczce farszu i lepić pierogi. Wrzucać po 10–15 sztuk na osolony wrzątek. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować przez 4 min. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie przelać zimną wodą, by się nie sklejały. Na patelni roztopić masło i polać nim pierogi. Delikatnie wymieszać.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.
Makowiki. Wileńskie pierogi tradycyjne. Przepis
Pomysły na farsz
wersja 1:
mak
dowolne bakalie
cukier
miód
białko
wersja 2:
jabłka
cukier
cukier waniliowy
rodzynki
wersja 3:
wiśnie
cukier
wersja 4:
grzyby
kapusta kiszona
cebula
Sposób przygotowania
Ciasto przygotowujemy jak w przepisach powyżej. Podczas, gdy ono rośnie, należy zmielić mak i wymieszać go z bakaliami, cukrem i ubitym białkiem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarcie, dodać cukier, cukier waniliowy i rodzynki. Wiśnie zostawić w salaterce, osobno przygotować cukier. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, wymieszać ze zmielonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.
Rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty o boku 5 na 5 cm. Na każdą porcję nałożyć farsz, zakleić. Pierogi smażyć na dużej ilości tłuszczu. Te ze słodkim farszem można posypać potem cukrem pudrem.
Pierogi ruskie. Przepis
Składniki. Co potrzebujemy?
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g twarogu
1/2 cebuli
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Do mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto (można użyć miksera).
Sposób przygotowania farszu: Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do ziemniaków i twarogu. Posolić i wymieszać.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienkie placki. Kubkiem wyciąć kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi. Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut, mieszać od czasu do czasu (w innym wypadku się posklejają).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?