Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
14 z 30
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kategoria: KUCHARZ ROKU...

MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap

Kategoria: KUCHARZ ROKU

Tomasz Nowak, kucharz w Restauracji Campo Modern Grill we Wrocławiu

Tomasz Nowak z tą prestiżową restauracją związany jest od maja 2017 roku. Jak mówią jego koledzy, to bardzo skromny człowiek, który nie lubi o sobie zbytnio opowiadać. Wszyscy zgodnie twierdzą, że praca jest dla niego największym życiowym wyzwaniem i daje mu najwięcej, nie licząc spełnienia rodzinnego.

- Do Campo trafił przypadkiem, żona pracująca w firmie jednego z właścicieli restauracji, dowiedziała się, że zaangażował się on w nowy projekt, tym razem gastronomiczny. Umówiła spotkanie.

Właściciel zaoferował Tomaszowi stanowisko sous chefa w nowo powstającym koncepcie, współczesnym modern grillu, opartym na kuchni comfort foodu, iberoamerykańskiej restauracji z tapasami i stekami - opowiada Krystian Bruź, prezes restauracji. Dla Tomasza Nowaka dobry zespół to priorytet. Podkreśla, że w jego fachu liczy się praca nad detalami oraz wzajemna współpraca w kuchni. Zaznaczmy, że restauracja podbiła kulinarne podniebienia argentyńskimi winami od Dietera Meiera, a przede wszystkim stekami z jego południowoamerykańskich hodowli. Lokal charakteryzuje się starannie dobraną kartą win, nienachalną obsługą, a także przykuwające oko wnętrzem.

Tomasz Nowak podkreśla, że pracowanie w tak prestiżowej restauracji, to duże wyzwanie. Z gotowaniem związany jest od małego.

- Od kiedy pamiętam, podpatrywałem mamę i babcię w kuchni. Największą uciechę miałem, kiedy pierwszy raz przygotowywałem dania i dawałem do spróbowania rodzicom. To były pierwsze próby gotowania - wspomina z uśmiechem kucharz. Później postanowił pójść do szkoły gastronomicznej. W międzyczasie odbywał praktyki i pracował. Twierdzi, że praca w kuchni wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Kucharz nie pracuje ośmiu godzin. Rola szefa kuchni wiąże się ze stresem. Na jego barkach spoczywa bardzo duża odpowiedzialność.

- Gastronomia daje bardzo dużo możliwości. W pracy mamy jedną kluczową zasadę, że gotujemy z sercem. Ma być tak, jak u mamy - dodaje. Jego popisowym daniem jest stek z polędwicy argentyńskiej. Tomasz Nowak przyznaje, że w kuchni nie można sobie pozwolić na żadne błędy. Poszczególne dania muszą zostać doskonale przyrządzone. Każdy Klient ma otrzymać idealną potrawę, którą będzie zachwycony.


Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT

Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku

Zobacz również

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Znani na meczu Industria Kielce z Magdeburgiem. Stoch, Kubacki i inne gwiazdy [FOTO]

Znani na meczu Industria Kielce z Magdeburgiem. Stoch, Kubacki i inne gwiazdy [FOTO]

Polecamy

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić

Te sklepy będą otwarte w majówkę 2024

Te sklepy będą otwarte w majówkę 2024