MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap
Kategoria: KUCHARZ ROKU
JANUSZ BUKAŁA, Złoty Stok
Szef kuchni Restauracji Stara Kuźnia przy Kopalni Złota w Złotym Stoku. Gotowanie od zawsze było jego pasją. - Już jako dziecko kręciłem się po kuchni i przypatrywałem się, jak mama przygotowuje posiłki. Do dziś pamiętam smak domowego rosołu - opowiada.
Wybrał szkołę gastronomiczną i tam upewnił się, że gotowanie to jest to, co chce w życiu robić.
W menu Starej Kopalni dominuje kuchnia staropolska, ale wegetarianin, weganin, bezglutenowiec też sobie dobrze podje. - Naszą specjalnością jest bonanza, czyli Gorączka Grillowanego Złota: polędwiczka, schab, filet drobiowy na zielonej sałacie z dipem kaparowym z młodymi ziemniaczkami - wyjaśnia pan Janusz, który sam woli kuchnię lekkostrawnę.
W obecnym sezonie z karty poleca sałatkę fitness - mix polskich sałat , kurczak glazurowany miodem ze Złotego Stoku, ekologiczne owoce, mix ziaren, sos jogurtowy. Dlaczego? Bo od kilku lat biega. - Zdobyłem już Koronę Polskich Maratonów i dwukrotnie Koronę Polskich Półmaratonów - mówi dumny. - W zeszłym roku próbowałem swoich sił podczas maratonów w Tel-Awiwie i Barcelonie. Może w przyszłym roku uda się pobiec w Maroko?
W domu gotuje na zmianę z żoną (też świetna kucharka), ale córka Pola mówi, że najlepsze naleśniki robi tata.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku