MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu - I i II etap
Kategoria: RESTAURACJA ROKU
Hotel&Restauracja Księżyc, Świebodzice
Kompleks hotelarsko-gastronomiczny Księżyc w Świebodzicach to firma rodzinna Małgorzaty i Dariusza Stańczyków. W pierwszej kolejności powstał hotel, a 10 lat temu restauracja, która jest oczkiem w głowie pani Małgorzaty. Nazwę Księżyc stworzyli właściwie robotnicy budujący hotel. Teren, gdzie hotel powstawał, pokryty był surowcem przypominającym im skałę księżycową.
Menu restauracji złożone jest z dań kuchni polskiej z elementami kuchni śródziemnomorskiej. Księżyc słynie z dań rybnych, przyrządzanych we własnej smażalni: pstrąga, soli i sandacza. Ma też wyśmienity żurek w chlebku i pierogi. Ulubieńcem młodszej klienteli jest burger z belgijskimi frytkami i sosem autorskim. Warto też spróbować klejnotów dolnośląskich (polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu).
- Trzonem naszej księżycowej restauracji jest szefowa kuchni, zwana przez wszystkich pieszczotliwie Babcią ze względu na jej staż pracy - opowiada Magdalena Cichopek, pracująca na recepcji Księżyca. - To doświadczoną i wspaniale zorganizowana kucharka. Robi najlepsze na świecie pierogi babuni, czyli ruskie według jej sekretnego przepisu.
Księżyc gościł już wielu VIP-ów. Wśród nich była Otylia Jędrzejczak, a z aktorów Jan Nowicki i Magdalena Różczka. - Częstym gościem naszej smażalni i restauracji jest telewizyjny prezenter pogody pan Tomasz Zubilewicz - opowiada pani Magda.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku