Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w naszym kraju. Głównym winowajcą jest miażdżyca, która prowadzi do zawałów i udarów, a także wielu innych poważnych powikłań.
Miażdżyca jest przewlekłym schorzeniem zapalnym średnich i dużych tętnic. W jej przebiegu dochodzi do gromadzenia się w nich złogów, które składają się m.in. z utlenionego cholesterolu i komórek zapalnych.
Narastanie płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych prowadzi to do stopniowego zwężania ich światła, co utrudnia przepływ krwi i sprzyja powstawaniu zakrzepów krwi, i właśnie one po oderwaniu się od ściany naczynia są przyczyną zawału serca, udaru niedokrwiennego mózgu czy zatorowości płucnej. Złogi ulegają też zwapnieniu, co przyczynia się do stwardnienia i kruchości tętnic, które w takiej sytuacji są bardziej narażone na pęknięcia. To z kolei zagrożenie wylewem krwi do mózgu.
Konsekwencje nieleczonej miażdżycy należą do najpoważniejszych. Należą do nich m.in. nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, czyli tzw. wieńcowa, rozwój dusznicy bolesnej (inaczej dławicy piersiowej), chromanie przestankowe, zakrzepica płuc, serca czy kończyn dolnych, zawał serca, udar niedokrwienny mózgu.
Dowiedz się więcej na temat:
Miażdżyca rozwija się w wyniku niezdrowego stylu życia, tj. niskiej aktywności fizycznej, sięgania po używki oraz stosowania niezdrowej diety, bogatej w przetworzone tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, a także cukier, sól i oczyszczone produkty zbożowe. Działanie niekorzystnych czynników powoduje wzrost poziomu „złego” cholesterolu we krwi, jednak powstawanie złogów postępuje na skutek stresu oksydacyjnego w organizmie spowodowany przez nadprodukcję w organizmie wolnych rodników i przewlekły stan zapalny.
Aby obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań, warto zadbać o zdrowe nawyki, wykluczyć używki i wysokoprzetworzone produkty, a zwiększyć spożycie warzyw, owoców i innych naturalnych produktów roślinnych, stosując zbilansowaną dietę przeciwzapalną.
Ważna jest także profilaktyka w postaci regularnych badań, zwłaszcza ciśnienia tętniczego i lipidogramu, a ponadto obserwacja organizmu. Zanim bowiem dojdzie do poważnych komplikacji, schorzenie daje o sobie znać na różne sposoby.
Sprawdź, jakie objawy wskazują na możliwy rozwój miażdżycy, by rozpoznać je ja najwcześniej i w porę zapobiec powikłaniom!
ZOBACZ: Jedzenie awokado w ramach codziennej diety obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga zdrowie jelit!