Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Max Berg byłby dumny! We Wrocławiu powstaje nowa restauracja [WIZUALIZACJE, ZDJĘCIA]

Konrad Bałajewicz
Konrad Bałajewicz
Nowa Restauracja Tarasowa ma łączyć tradycję z nowoczesnością. To też mocne nawiązanie do projektu Maxa Berga - architekta miejskiego i głównego projektanta Hali
Nowa Restauracja Tarasowa ma łączyć tradycję z nowoczesnością. To też mocne nawiązanie do projektu Maxa Berga - architekta miejskiego i głównego projektanta Hali mat. prasowe
"Wreszcie będzie tak, jak zaplanowałem" – mógłby powiedzieć Max Berg na wieść o nowej restauracji, która powstaje właśnie w kompleksie Hali Ludowej, we Wrocławskim Centrum Kongresowym. Restauracja Tarasowa stawia na nowoczesność z licznymi nawiązaniami do historii i tradycji.

Nowe otwarcie i powrót do założeń Maxa Berga

Wrocławskie Centrum Kongresowe przeszło w latach 2009-2010 kompleksowy remont. Od tego czasu przez kilka lat restaurację prowadził najemca zewnętrzny. W 2020 roku nastąpiło rozwiązanie umowy z dotychczasowym restauratorem, a zarząd Hali Ludowej w porozumieniu z właścicielem podjął decyzję, aby samodzielnie stworzyć kompleksową ofertę gastronomiczną.

Część zmian została już wprowadzona, a teraz przyszedł czas na otwarcie nowej restauracji. Docelowo w przeciwległej części budynku powstanie również bistro. Uruchomienie Restauracji Tarasowej planowane jest na przełom roku 2021 i 2022. Projekt wnętrza wykonała pracownia projektowa CUDO, z uszanowaniem założeń Maxa Berga - projektanta Hali. Podstawowym założeniem projektu wnętrza jest zatarcie granicy między restauracją a Pergolą i odsłonięcie wewnętrznej i zewnętrznej witryny.

- Opracowanie koncepcji Restauracji Tarasowej było wyjątkowe pod wieloma względami. W całości przeszklony lokal nie ma dosłownie ani jednej ściany, a ze względu na ochronę wynikającą z wpisania obiektu na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, nie mogliśmy pozwolić sobie na znaczące jego modyfikacje. Musieliśmy osadzić współczesny projekt w historycznym kontekście tego miejsca, co było największym wyzwaniem - mówi Aleksander Czerwonka-Jabłoński z pracowni CUDO.

Porównanie obu projektów
Porównanie obu projektów mat. prasowe

Mimo licznych nawiązań do historii i tradycji, ma być to restauracja nowoczesna - nie tylko pod kątem wystroju, lecz również sposobu funkcjonowania. Miejsce ma pozwolić na wiele możliwości ustawienia i łączenia poszczególnych stref.

- Chcemy ponownie wykorzystać system otwierania elewacji i wpuścić do wnętrza nie tylko powietrze, lecz również zieleń. Najważniejszą stroną lokalu jest jednak sam widok na Pergolę i Fontannę. Przy witrynie postawiliśmy na eleganckie i mięsiste kurtyny w dość niecodziennym ustawieniu - dzięki ułożeniu ich prostopadle do przeszkleń pozwalamy na niezakłócony odbiór idei Berga. Materiał, oprócz walorów akustycznych oraz estetycznych, pełni również funkcję przegród między stolikami, daje poczucie intymności i pozwala na swobodne aranżowanie większych bądź mniejszych rezerwacji wzdłuż witryn - dodaje Aleksander Czerwonka-Jabłoński.

Zobaczcie, jak restauracja prezentuje się na wizualizacjach, jak wyglądała dawniej i oryginalny projekt Maxa Berga:

Nowa Restauracja Tarasowa ma łączyć tradycję z nowoczesnością. To też mocne nawiązanie do projektu Maxa Berga - architekta miejskiego i głównego projektanta Hali

Max Berg byłby dumny! We Wrocławiu powstaje nowa restauracja...

Co będzie można zjeść w Restauracji Tarasowej?

Restauracja Tarasowa będzie opierała swoje menu o dolnośląskie produkty regionalne, wspierając rolników i producentów, a także promując dobre, lokalne wyroby.

- W menu będziemy szukać inspiracji w tradycyjnych potrawach województwa dolnośląskiego, które ukształtowały się na przestrzeni ostatnich 100 lat. Przykładem takiego dania jest Śląskie Niebo - potrawa regionalna na bazie wędzonej lub peklowanej wieprzowiny, z sosem z suszonych owoców, doprawiana powidłami i cynamonem. Dawniej podawana była jako rekompensata za proste, nieodpłatne prace. My przygotujemy swoją interpretację, wzorując się na smakach i sięgając po te same składniki, ale w nowoczesnej aranżacji – mówi Jakub Grudniewski, prezes Wrocławskiego Przedsiębiorstwa Hala Ludowa.

W karcie znajdą się ryby słodkowodne: pstrąg, sum, miętus i jesiotr. Nie zabraknie potraw wegetariańskich i wegańskich. W okresie przedświątecznym pojawi się tradycyjna gęsina. Stałym punktem w menu natomiast będzie sznycel wieprzowy ze zmieniającymi się sezonowo składnikami. Desery będą oparte o lokalne owoce jak np. jabłka ze starych odmian czy mirabelki. Menu będzie krótkie i sezonowe, zmieniane niemal całkowicie co trzy miesiące.

Ekspresjonizm w wykonaniu Maxa Berga

W 1910 roku wraz z podjętą decyzją o budowie kompleksu Hali i organizacji Wystawy Stulecia, zaplanowano wybudowanie dużej restauracji. Ta największa z powstałych wówczas pięciu restauracji była jedyną, której nie zaplanowano jako obiekt tymczasowy. Lokalizację budynku wskazał Max Berg – architekt miejski, i to on ostatecznie zaprojektował ten obiekt. Budowa Hali zakończyła się w 1913 roku.

Tak restauracja wyglądała w 1920 roku
Tak restauracja wyglądała w 1920 roku mat. prasowe

W dawnej Restauracji Tarasowej trwałymi częściami budowli były mury dwóch sal – wschodniej i zachodniej. Max Berg zadbał o wykończenie budowli i każdy detal. Już w sierpniu 1912 roku Zarząd Miasta podpisał umowę dzierżawy Restauracji Tarasowej. Restauracja, łącznie z tarasami, była gotowa do przyjęcia 5000 osób. 20 maja 1913 roku nastąpiło uroczyste otwarcie Hali i Wystawy Stulecia z udziałem następcy tronu arcyksięcia Fryderyka Wilhelma Pruskiego. Goście po głównych uroczystościach przeszli na górny taras restauracji, skąd oglądali staw, Pergolę i otaczające ogrody. Objaśnień udzielali Hans Poelzig i Paul Schroeiber. Pominięto osobę Maxa Berga, co środowisko artystyczne Wrocławia uznało za wyjątkową niezręczność. W tym stanie, z drobnymi modyfikacjami z 1914 roku i lat trzydziestych, restauracja dotrwała do wiosny 1945 roku, gdy budynek znacząco ucierpiał w bombardowaniach podczas Festung Breslau.

Obiekt podniesiono z ruin w 1948 roku, z przeznaczeniem na restaurację dla gości Wystawy Ziem Odzyskanych. Zachowano przy tym pierwotny zarys bryły i układ elewacji oraz powtórzono system konstrukcji. W kolejnych dekadach przeznaczono część pomieszczeń na cele biurowe, co wymagało podzielenia jednoprzestrzennego wnętrza na kondygnacje. Przy tej okazji usunięto większość oryginalnej dekoracji elewacji. Z czasem budynek obrósł w gospodarcze przybudówki.

Odbudowa Hali Ludowej w 1948 roku
Odbudowa Hali Ludowej w 1948 roku mat. prasowe

Wpisanie w 2006 roku Hali wraz z Terenami Wystawowymi na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO stało się impulsem do przygotowania planów rewitalizacji zdewastowanego budynku. Ogłoszony konkurs architektoniczny wygrał zespół wrocławskich architektów pod kierunkiem Andrzeja Chrzanowskiego. Ze względu na znaczne zniszczenia oraz późniejsze nieudolne przeróbki nie zdecydowano się na dosłowną rekonstrukcję, lecz przejęto główne założenia jak tarasowy układ wnętrza czy funkcję dachu jako tarasu widokowego. Zachowano zasadnicze elementy oryginalnej struktury – filary, schody wejścia, schody tarasów. Do korpusu dobudowano dwa skrzydła mieszczące sale widowiskowe.

- Wraz z wyremontowaną Halą Stulecia, otwarte w 2010 roku Wrocławskie Centrum Kongresowe dało nowy blask całemu kompleksowi, stawiając na pierwszym miejscu realizację różnych potrzeb mieszkańców Wrocławia. Mam nadzieję, że obecnie planowana nowa aranżacja wnętrza restauracji i nowa oferta gastronomiczna spełni oczekiwania wrocławian i turystów – mówi dr Grzegorz Grajewski, kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa we Wrocławiu i jeden z inicjatorów wpisania kompleksu na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska