Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MasterChef poleca pasztet z czarnej soczewicy. Takiego nie jedliście! [FILM, PRZEPIS]

Kinga Mierzwiak
Kinga Mierzwiak
MATEUSZ ZIELONKA - MASTERCHEF
MATEUSZ ZIELONKA - MASTERCHEF FOT. JANUSZ WÓJTOWICZ/POLSKA PRESS GRUPA
Mateusz Zielonka, zwany też Zielonym Surferem, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował dla Czytelników Gazety Wrocławskiej pasztet z czarnej soczewicy. To wegetariański pasztet, który można podać na świątecznym stole. Można do niego dodać smalec z gruszek. Jak to zrobić? Podajemy przepis. Zapraszamy też do obejrzenia filmu, na którym dowiecie się, jak robi to sam MasterChef.

Mateusz Zielonka przygotował dla nas pasztet z czarnej soczewicy. Dlaczego z czarnej? Bo taka, jak sam mówi, jest najzdrowsza. A na dodatek idealnie nadaje się do przygotowania pasztetu, bo utrzymuje konsystencję lepiej niż soczewica zielona (to prawda, sami wcześniej próbowaliśmy przygotować pasztet z zielonej soczewicy).

Pasztet z czarnej soczewicy idealnie nadaje się do tego, by podać go na świątecznym stole. To wegetariańska potrawa. Pochodzenia zwierzęcego są jedynie jajka. W czasie wykonania warto pamiętać o mocnym doprawieniu.

- Nie bójmy się używania przypraw, nadadzą smak naszej potrawie, a po wymieszaniu z bakaliami będzie idealnie. Dlatego mocno przyprawiając, wcale nie przesadzimy - mówi Mateusz Zielonka.

Pasztet należy podawać ze smalcem z gruszek (poniżej podajemy przepis również i na smalec) oraz gałązką rozmarynu (rozmaryn doskonale komponuje się ze smakiem gruszek).

Pasztet z soczewicy z smalcem wegańskim z gruszki

Składniki
soczewica czarna (500 g)
olej kokosowy
cebula (2 średnie)
czosnek (2 ząbki)
mielone ziarna kolendry (5 g)
jajka (2 szt.)
babka jajowata (35 g)
można zastąpić bułką tartą
ziarna kuminu (5 g)
ziarna kolendry (5 g)
orzechy laskowe i włoskie podsmażone na patelni i posiekane (50 g)
tymianek (1 łyżeczka)
suszona żurawina namoczona w wodzie i posiekana (50 g)
sezam niełuskany mielony (20 g)
sos sojowy (2 łyżeczki)
białe wino (100 ml)
2 gruszki
imbir mielony
kurkuma
cebula żółta
czosnek

Wykonanie:
Na patelni na wolnym ogniu podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, tymiankiem i szczyptą soli. Duś następnie przez 20 minut, aż cebula zmięknie, w połowie duszenia dodaj wino. Zalej soczewicę wodą i gotuj z dwiema łyżeczkami sosu sojowego oraz szczyptą ziaren kuminu i kolendry. Po 20 minutach soczewica powinna być gotowa. Do miski blendera włóż orzechy (wcześniej należy je chwilę prażyć na patelni) i zmiksuj je na małe kawałki. Następnie dodaj odsączoną soczewicę, cebulę, dwa jajka, dwie łyżki babki jajowatej (lub bułki tartej) oraz żurawinę. Miksuj wszystko dokładnie na w miarę jednolitą masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolity pasztet, dłużej miksuj soczewicę albo użyj mielarki do mięsa. Brytfankę wysmaruj masłem lub oliwą, a najlepiej olejem kokosowym i umieść w niej masę pasztetową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Smalec z gruszek

Składniki:
olej kokosowy 150 g
4 twarde gruszki
pół cebuli
2 łyżki stołowe miodu
rozmaryn
łyżka mielonego imbiru
łyżka kurkumy
łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego, może też być suszony)

Wykonanie:
Gruszki pokroić, wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, by wszystko się dobrze skonfitowało (konfitowanie to gotowanie w tłuszczu przez dłuższy czas). Mieszamy. Smalcem polać pasztet. Gotowe. Do dekoracji można użyć gałązki rozmarynu.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska