Jak zrobić dobry majonez w domu?
To naprawdę nic trudnego. Wystarczy kilka chwil i wasze kubki smakowe oszaleją: nic nie pobije smaku domowego majonezu, takiego jaki robiły nasze mamy, ciocie i babcie. Gdy raz spróbujecie zrobić majonez w domu, już nigdy nie kupicie zwykłego, w słoiku, w sklepie.
Oto najprostszy przepis na najsmaczniejszy majonez domowy
Składniki:
6 jajek (żółtka)
olej
sól
pieprz
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka wbić do naczynia, dodać łyżeczkę soku z cytryny, pół łyżeczki soli i pieprzu na czubek łyżeczki.
Żółtka ubijać mikserem, na wysokich obrotach, na kremową masę przez minutę. Dodać łyżeczkę musztardy i dalej ubijać kilka sekund.
Po minucie dolewać do masy z żółtek, ceniutkim strumyczkiem, olej i cały czas nadal ubijać masę mikserem. Gdy powstanie kremowa, gęsta masa - majonez jest gotowy.
Proste, Prawda?
zobacz takżePrzepis na tradycyjny żurek z jajkiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?