Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Majonez własnej roboty - jak zrobić dobry majonez w domu? Oto prosty przepis na majonez domowy

RSM
Majonez domowy
Majonez domowy 123rf
Idealny majonez powinien być kremowy, lekko słony, z nutką cytryny. Taki jest najlepszy do sałatek jarzynowych, jajek, które wylądują na paterach na wielkanocnym stole, czy jako podstawa sosu tatarskiego (z grzybkami, ogórkiem) - idealnego dodatku do mięs. Jak zrobić domowy majonez na Wielkanoc?

Jak zrobić dobry majonez w domu?

To naprawdę nic trudnego. Wystarczy kilka chwil i wasze kubki smakowe oszaleją: nic nie pobije smaku domowego majonezu, takiego jaki robiły nasze mamy, ciocie i babcie. Gdy raz spróbujecie zrobić majonez w domu, już nigdy nie kupicie zwykłego, w słoiku, w sklepie.

Oto najprostszy przepis na najsmaczniejszy majonez domowy

Składniki:

6 jajek (żółtka)
olej
sól
pieprz
sok z cytryny
łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka wbić do naczynia, dodać łyżeczkę soku z cytryny, pół łyżeczki soli i pieprzu na czubek łyżeczki.

Żółtka ubijać mikserem, na wysokich obrotach, na kremową masę przez minutę. Dodać łyżeczkę musztardy i dalej ubijać kilka sekund.

Po minucie dolewać do masy z żółtek, ceniutkim strumyczkiem, olej i cały czas nadal ubijać masę mikserem. Gdy powstanie kremowa, gęsta masa - majonez jest gotowy.

Proste, Prawda?

zobacz takżePrzepis na tradycyjny żurek z jajkiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska