Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Made in Dolny Śląsk: Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy

BMK
Oleśnickie pierniki wyróżniono nawet w stolicy polskich pierników – na Toruńskim Festiwal Smaku.
Oleśnickie pierniki wyróżniono nawet w stolicy polskich pierników – na Toruńskim Festiwal Smaku. Materiały Prasowe
Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy to jeden spośród 49 produktów regionalnych z Dolnego Śląska, wpisanych na Polską Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pierniki wyróżniają się wyglądem, smakiem i aromatem. Powstają z dojrzewającego przynajmniej przez miesiąc ciasta, przygotowywanego według staropolskiej receptury. Podstawą jest naturalny miód (wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy), ekologiczne jaja, aromatyczne przyprawy korzenne – mieszanka imbiru, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu oraz odrobiny pieprzu i ziela angielskiego oraz dwa rodzaje mąki. Dzięki takiemu składowi ciastka mają korzenny słodko-korzenny, lekko pikantny smak i wspaniały zapach.

Pierniki produkowane są ręcznie. Wyróżnia je nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia. Zobaczymy na nich lukrowe motywy roślinne. Oleśnickie pierniki, jak zapewnia ich producent – rodzinna firma Danuty i Marka Komuszynów
– można przechowywać miesiącami. Z czasem stają się jeszcze smaczniejsze. Ich smak i wygląd doceniano na wielu prestiżowych imprezach targowych oraz prezentacjach kulinarnych. Oleśnickie pierniki wyróżniono nawet w stolicy polskich pierników
– na Toruńskim Festiwal Smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska