Super szybki i bardzo dobry lukier
Lukier to najbardziej popularna polewa dla domowych wypieków, ale i wspaniała dekoracja. Podpowiadamy, jak zrobić lukier, który dobrze wygląda na cieście i nie spływa z ciastek i ciast. Zobacz, jaką powinien mieć konsystencję. Co zrobić, żeby szybko zastygł i ładnie się błyszczał? Oto kilka prostych i niedrogich przepisów na pyszny lukier.
LUKIER - PRZEPIS 1
Lukier - składniki:
- 30 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- kilka kropel soku z cytryny
Lukier - przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie ubijamy za pomocą miksera, aż do osiągnięcia gładkiej i gęstej masy. Jeśli uznamy, że lukier wyszedł nam zbyt gęsty to wystarczy dodać trochę soku z cytryny.
Aby urozmaicić wypieki możemy do lukru dodać barwniki spożywcze.
LUKIER DOMOWY - PRZEPIS 2
Lukier domowy - składniki:
- białka z dwóch jajek
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- 450 g cukru pudru
Lukier - przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka mieszamy z sokiem z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier i mieszamy całość za pomocą miksera, tak długo aż stanie się gęsty.
Do tak przygotowanego lukru można dodać kakao (zmieni kolor lukru), kilka kropel likieru (nada polewie aromat), wiórki kokosowe.
LUKIER - PRZEPISY INTERNAUTÓW (FILMY)
Lukier królewski - w różnych kolorach według przepisu Anki
Przepis na najlepszy lukier czekoladowy
ZOBACZ KONIECZNIE:
- Przepis na pierniczki: jak zrobić najlepsze pierniki na święta? SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE
- Ryba po grecku przepis. Jak zrobić najlepszą rybę po grecku? SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?