LITWINKA, NALEWKA Z RÓŻY I MIĘTY – SKŁADNIKI
Idealna nalewka z róży i mięty wyjdzie nam wtedy, jeżeli dobrze dobierzemy składniki. Potrzebujemy:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka suszonego kwiatu róży
- 1 łyżka posiekanej drobno ruty
- 1 łyżka posiekanych świeżych listków mięty
- kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm)
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 15 goździków
- kawałek imbiru
- 2 litry wódki
LITWINKA, NALEWKA Z RÓŻY I MIĘTY – PRZEPIS
Nalewka z róży i mięty wymaga trochę czasu. Zioła i przyprawy korzenne zalewamy szklanką zimnej wody i powoli ogrzewamy aż do momentu, w którym się zagotują. Następnie napar utrzymujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni przez około 25 minut. Wywar ziołowy przecedzamy. W innym naczyniu rozpuszczamy miód w szklace wody przez powolne podgrzewanie. Napar ziołowy łączymy z rozcieńczonym miodem, zalewamy wódką i w emaliowanym rondelku, ze szczelną przykrywką, silnie podgrzewamy, lecz nie gotujemy.
Po wystudzeniu przelać do gąsiorka w którym będzie nasza nalewka z róży i mięty. Po kilku dniach napój przecedzić przez lejek, z włożoną do środka watą, do butelek, zakorkować, zalakować i przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Nalewka z róży i mięty powinna leżakować co najmniej 3 miesiące. Tak jak wszystkie nalewki, litwinka nabiera wartości smakowych wraz
z upływem czasu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?