Kutia na wigilię. 5 przepisów na najlepszą kutię (PRZEPIS NA KUTIĘ)

KCZ
Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z topowych blogerek kulinarnych
Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z topowych blogerek kulinarnych eksperymentalnie.com
Kutia to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię (mamy także przepis dla bezglutenowców!). Zobaczcie, z czego zrobić kutię. Mamy dla Was 5 najciekawszych przepisów na kutię.

KUTIA. NAJLEPSZE PRZEPISY

Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na kutię. Znajdziecie tu przepisy na tradycyjną kutię, ale nie tylko. Sięgnęliśmy także po coś specjalnego dla bezglutenowców i miłośników egzotycznej kuchni.

Kutia to jedna z wielu potraw, które zapewne znajdą się na świątecznym stole. Sprawdźcie też nasze przepisy na barszcz oraz listę przepisów na paszteciki.

Kutia z makiem. Przepis według Julity Bator

łatwe, ok. 10 porcji

Składniki. Co potrzebujemy?

2 szklanki maku
1 szklanka ziaren orkiszu
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536)
2 szkl. suszonych owoców (bez dwutlenku siarki E 220, jak również bez kwasu cytrynowego E 330, kwasu sorbowego E 200, sorbinianu potasu E 202): rodzynek, pokrojonych drobno orzechów włoskich i blanszowanych migdałów, pokrojonych w kostkę fig, moreli, daktyli
2 łyżki skórki pomarańczowej
ok. 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Mak oraz przepłukany pod bieżącą wodą na sicie orkisz umieścić w dwóch różnych naczyniach i zalać na noc wodą tak, by 3 cm wody wystawało ponad ziarna. Następnego dnia rano do orkiszu dodać sól i ugotować orkisz i mak w tej samej wodzie, w której się moczyły, dopóki płyn się nie wchłonie. Ostudzić. Bakalie sparzyć i również ostudzić. Zemleć mak. Wymieszać wszystkie składniki. Dosłodzić miodem. Blanszowanie migdałów – migdały łuskane zalać wrzątkiem na 10 minut. Wyjmować je kolejno i zdejmować skórki.

Przepis na kutię z makiem według Julity Bator pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.

Kutia tradycyjna. Przepis

ilość porcji: 4

Składniki. Co potrzebujemy?
1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. "na kutię")
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g orzechów laskowych, posiekanych
100 g migdałów, drobno posiekanych
100 g suszonych fig, drobno posiekanych
100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania
Pszenicę opłukać na sicie, a potem zalać w garnku wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Następnego dnia pszenicę ponownie wypłukać, a następnie gotować w nowej wodzie cztery godziny (aż będzie miękka). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odłożyć na jakiś czas (przynajmniej 2 godziny). Po tym czasie odcedzić mak na sicie i zemleć go dwukrotnie przez maszynkę.

Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym gazie. Kiedy będzie miał całkiem płynną konsystencję, należy wymieszać go z makiem i z pszenicą. Na koniec dodać bakalie i aromat, po czym wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Lubisz słodkości i jesteś bezglutenowcem? To wcale nie znaczy, że musisz zrezygnować ze zjedzenia pysznej kutii. Przepis na kutię dla bezglutenowców udostępniła nam twórczyni bloga Eksperymentalnie. Sprawdźcie przepis na kutię dla bezglutenowców.

Kutia dla bezglutenowców. Przepis

łatwe, ok. 10 porcji

Składniki. Co potrzebujemy?

1 (180 g) szklanka ryżu brązowego
1 (140 g) szklanka maku niebieskiego
0,5 szklanki płynnego miodu
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
1 szklanka suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, figi)
4 suszone daktyle
sok i skórka z 1/4 cytryny
szczypta soli
ewentualnie śmietanka do polania

Sposób przygotowania

Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Suszone owoce także zalać gorącą wodą i odstawić na taki sam czas co mak. Dodatkowo w osobnym naczyniu zalej gorącą wodą daktyle. Ryż ugotować i odcedzić. Namoczony mak i daktyle odcedzić i zmielić maszynką do mięsa. Suszone owoce odcedzić i posiekać. Orzechy (można je lekko uprażyć) i posiekać. Ryż wymieszać z masą makową, suszonymi owocami i orzechami. Dodać miód, szczyptę soli, sok i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Całość polać odrobiną śmietanki.

Jeżeli macie ochotę na egzotyczny akcent na świątecznym stole, to spróbujcie przygotować kutię w stylu azjatyckim. Sheer korma jes szczegolnie znana w Indiach i Pakistanie. Może czas na przeniesienie jakichś egzotycznych smaków do Polski?

Kutia azjatycka, czyli sheer korma. Przepis

Składniki. Co potrzebujemy?

0,5 – 1 szklanka drobnych nitek makaronowych (w zależności jak gęsty chcesz osiągnąć deser)
0,5 litra mleka
50-75 g masła
0,5 szklanki pistacji
0,5 szklanki mielonych migdałów, nerkowców lub innych orzechów
kilka zmielonych suszonych daktyli lub coś do posłodzenia
2 ziarna kardamonu
szczypta szafranu

Sposób przygotowania

Rozpuścić masło w rondelku i wrzucić do niego nitki makaronowe. Całość podsmażać około 3 minuty, mieszać nieprzerwanie (w innym wypadku makaron zacznie się przyklejać). Wlać mleko i na średnim gazie doprowadzić do wrzenia. Odczekać kolejne trzy minuty, po czym dodać daktyle, orzechy i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, gotować jeszcze jakiś czas. Można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Kutia wigilijna z ryżem. Przepis

Składniki. Co potrzebujemy?

2 szklanki ryżu
20 dag rodzynek
20 dag migdałów
1 szklanka maku
5 łyżek miodu

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, sparzyć. Zemleć dwukrotnie przez maszynkę maszynce. Migdały i orzechy należy posiekać na drobno. Sparzyć rodzynki. Do ryżu dodać miód, bakalie i mak. Wszystko precyzyjnie wymieszać, a następnie odstawić do ostudzenia (można włożyć do lodówki).

Boniek z kolejnym wyzwaniem

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bb
15 grudnia 2015, 17:14, fuj:

Fuj, ochyda ... bleeee, to tylko "ruscy" mogą se to jeść zapijając wódą.

OCHYDAAAAAAAAA

Pełna zgoda. Raz spróbowałem bez popijania, drugi raz nie spróbuję.

G
Gość
15 grudnia 2015, 14:23, i wariancje na temat:

kutia zawsze wyłącznie z pszenicy, reszta to nie kutie

Ja wolę tradycyjną z kaszą pęczak 🤗

M
Melo
15 grudnia 2015, 17:14, fuj:

Fuj, ochyda ... bleeee, to tylko "ruscy" mogą se to jeść zapijając wódą.

OCHYDAAAAAAAAA

Szczególnie, że to danie zostało zaczerpnięte przez narody wschodnie z kuchni polskiej 😉🤟

G
Gościnnie

Dobrze przyrządzona to przysmak.
Czy kebab, pizza, sushi,hamburger to nasze polskie jedzenie ? ;-)

f
fuj

Fuj, ochyda ... bleeee, to tylko "ruscy" mogą se to jeść zapijając wódą.

OCHYDAAAAAAAAA

i
i wariancje na temat

kutia zawsze wyłącznie z pszenicy, reszta to nie kutie

Dodaj ogłoszenie