MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kultowe ciasto z kremem budyniowym, kokosem i ananasem. W latach 90 było hitem imprez i rodzinnych spotkań. Prosty przepis na pyszny deser

Karolina Głogowska
Ciasto ananasowo-kokosowe przywodzi na myśl egzotyczne podróże
Ciasto ananasowo-kokosowe przywodzi na myśl egzotyczne podróże GettyImages/nadore/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto z kremem budyniowym, kokosem i ananasem było hitem imprez oraz rodzinnych spotkań w latach 90. Nic dziwnego, bo jest pyszne, efektowne i proste do zrobienia. Warto przypomnieć sobie ten niezawodny przepis na słodki wypiek, który zawsze zachwyca.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na kultowe ciasto ananasowo-kokosowe z kremem budyniowym. To pyszny wypiek, który przywodzi na myśl wakacje i podróże do egzotycznych krajów. Na szczęście składniki wcale nie są trudne do zdobycia, bo ciasto przygotujesz z wiórków kokosowych oraz ananasa w puszce. Wystarczy zrobić do niego prosty biszkopt oraz krem budyniowy. Ciasto z kokosem i ananasem sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, imprez oraz większych uroczystości. Choć robi się je bardzo łatwo, jest eleganckie, pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem budyniowym

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: średnia blaszka

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 jajka,

  • 100 g mąki tortowej,

  • 100 g cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Do nasączenia biszkoptu:

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • pół szklanki wody (rumu lub likieru kokosowego).

Na krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,

  • łyżka mąki ziemniaczanej,

  • łyżka cukru,

  • 4 żółtka,

  • kostka masła,

  • szklanka mleka,

  • ananas z puszki.

Dodatkowo:

  • 150 g wiórków kokosowych.

Jak zrobić ciasto z ananasem z puszki i wiórkami kokosowymi?

  1. Najpierw przygotowałam biszkopt. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodałam stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy.

  3. Do białek dodałam żółtka i zmiksowałam. Następnie dodałam mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszałam całość szpatułką.

  4. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam ciasto i piekłam 25 minut. Biszkopt zostawiłam do przestygnięcia.

  5. Gdy biszkopt się piekł, przygotowałam krem budyniowy. Plastry ananasa wyjęłam z puszki, a zalewę przelałam do rondelka, dodałam cukier i zagotowałam. Dodałam budyń, mąkę i znowu zagotowałam.

  6. W misce utarłam masło oraz żółtka. Dodałam stopniowo do budyniu i zagotowałam. Powinien powstać gęsty krem. Zdjęłam go z ognia i zostawiłam do przestygnięcia.

  7. Ananasa pokroiłam na małe kawałki i dodałam do przestygniętego kremu. Dodałam też większość wiórków kokosowych (część zostawiłam do posypania ciasta).

  8. Biszkopt podzieliłam na dwa blaty. Pierwszy ułożyłam na blaszce i nasączyłam wodą rozmieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyłam krem budyniowy.

  9. Następnie położyłam drugi blat, nasączyłam i znowu posmarowałam warstwą kremu.

  10. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska