Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego niedobór może wywoływać wiele niepożądanych objawów. Sprawdź, które produkty są bogatszym źródłem wapnia niż mleko.
Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego niedobór może wywoływać wiele niepożądanych objawów. Sprawdź, które produkty są bogatszym źródłem wapnia niż mleko. Vlada Karpovich/Pexels
Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, który wpływa na prawidłową budowę kości i zębów. Jego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju osteoporozy oraz tężyczki. Powszechnie uważa się, że mleko jest najlepszym źródłem wapnia, jednak są produkty spożywcze, które stanowią bogatsze źródło tego składnika. Sprawdź, o jakich grupach produktów mowa.

Spis treści

Funkcje i źródła wapnia w diecie

Wapń w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji, a przede wszystkim jest głównym składnikiem budulcowym kości i zębów. Szacuje się, że masa tego składnika w ciele dorosłego człowieka wynosi ok. 1,2 kg.

Największa jego część znajduje się w tkance kostnej oraz zębach (ok. 99 proc.), a reszta krąży w w płynie pozakomórkowym, śródkomórkowym oraz w surowicy krwi.

Które produkty mają znacznie więcej wapnia niż mleko?

Zobacz też: Co jest dobre na mocne kości? Zobacz, co jeść i jak ćwiczyć, by zmniejszyć zagrożenie osteoporozą

Ten składnik mineralny odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi:

  • zapewnia twardą i zbitą strukturę kości i zębów,
  • opóźnia reakcje chemiczne niektórych enzymów,
  • aktywuje białka krzepnięcia krwi,
  • wspomaga gojenie się ran,
  • aktywuje lipazę, rozkładającą tłuszcz zawarty w pokarmie,
  • usprawnia przepuszczanie składników przez błony komórkowe,
  • wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych,
  • wspomaga kurczliwość i pracę mięśni.

Wapń stosuje się także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, podczas stanów zapalnych w organizmie, a także wspomagająco przy zatruciu metalami ciężkimi.

Wiele badań wykazało, że spożycie wapnia w z dietą, w ilości ok. 900 mg dziennie, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zawału serca.

Czytaj także: Mak nie tylko na świątecznym stole. Ułatwia zasypianie i wspomaga trawienie. Wykorzystaj właściwości maku niebieskiego na co dzień

Zapotrzebowanie na ten pierwiastek ściśle zależy od wieku, płci oraz aktualnego stanu fizjologicznego. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają, aby dzienne spożycie wapnia wynosiło:

  • dzieci 1-3 lata – 700 mg,
  • dzieci 4-9 lat – 1000 mg,
  • młodzież 10-18 lat – 1300 mg,
  • dorośli 19-50 lat – 1000 mg,
  • dorośli >51 lat – 1200 mg,
  • kobiety w ciąży i podczas laktacji < 19 lat – 1300 mg,
  • kobiety w ciąży i podczas laktacji >19 lat – 1000 mg.

Objawy niedoboru wapnia

Prawidłowy poziom wapnia w surowicy krwi powinien wynosić 2,1-2,6 mmol/l (8,5-10,5 mg/dl). Hipokalcemia, czyli niedobór tego składnika mineralnego wpływa na zaburzenie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Wśród objawów hipokalcemii można wymienić:

  • próchnicę zębów,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • ból mięśni,
  • ogólne osłabienie,
  • zwiększoną łamliwość kości,
  • obniżone ciśnienie krwi,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • tężyczkę, czyli nadmierne skurcze mięśni,
  • demineralizację kości, czyli osteoporozę.

Niedobór wapnia pogarsza kondycję zębów, co zwiększa dostęp bakterii do wnętrza zęba i wpływa na powstanie próchnicy oraz zapalenia dziąseł.

Ten składnik mineralny jest również aktywatorem białek biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. W przypadku jego silnego niedoboru może dochodzić do pojawienia się silnych krwawień z nosa.

Sprawdź: Jakie objawy mogą świadczyć o niedoborze wapnia w organizmie?

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chcemy żyć wolniej - ciekawa analiza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy? - Strona Zdrowia

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska