Krewetki na wiele sposobów. Krewetki w panierce, krewetki smażone i zapiekane (PRZEPISY)

Marta Hennig
Przepis na krewetki
Przepis na krewetki Bruno Fidrych/Polskapresse
Krewetki należą do najbardziej popularnych owoców morza. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak najsmaczniejsze są smażone lub zapiekane. Zobacz przepisy na krewetki w panierce, krewetki smażone i zapiekane. Podpowiadamy, jakie składniki będą potrzebne, żeby przygotować pyszne krewetki.

SMAŻONE KREWETKI – SKŁADNIKI
- 250 g krewetek (najlepiej obrane)
- 40 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- połowa papryczki chilli

SMAŻONE KREWETKI – PRZEPIS
Obrane krewetki dokładnie płuczemy i suszymy. Siekamy czosnek i papryczkę chilli. Przygotowujemy patelnię, na której podgrzewamy połowę masła i smażymy posiekany przed chwilą czosnek i chilli przez około minutę. Następnie wkładamy krewetki i smażymy przez chwilę z jednej strony (przez 1 min). Dodajemy białe wino i odparowujemy na trochę większym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i przewracamy krewetki na drugą stronę, smażymy przez minutę. Przewracamy nasze krewetki rozcięciem do dołu i znów smażymy przez chwilę. Dodajemy resztę masła i oliwę, czekamy aż masło się roztopi i odstawiamy z ognia.

Nasze krewetki doprawiamy solą morską i skrapiamy cytryną. Podaje się je z bagietką.

KREWETKI W PANIERCE – SKŁADNIKI
Trochę mniej dietetyczną wersją smażonych krewetek są krewetki w panierce. To szybkie danie, którego wykonanie zajmuje tylko kilka minut.

- 0,5 kg obranych krewetek
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia

KREWETKI W PANIERCE – PRZEPIS
Rozgrzewamy sporo oleju na patelni. Zanurzamy krewetki w jajku, potem obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy chwilę. Podajemy krewetki jako dodatek lub przekąskę, a w większej ilości – jako danie główne.

ZAPIEKANE KREWETKI – SKŁADNIKI
- 20 dużych obranych krewetek (ok. 250 g)
- 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
- 4 łyżki masła
- sól

ZAPIEKANE KREWETKI - PRZEPIS
Krewetki płuczemy i suszymy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy krewetki, dodajemy czosnek i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i kładziemy na wierzch masło. Krewetki zapiekamy tylko 6-7 minut. Na koniec do smaku skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z bagietką.

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3