Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krewetki na wiele sposobów. Krewetki w panierce, krewetki smażone i zapiekane (PRZEPISY)

Marta Hennig
Przepis na krewetki
Przepis na krewetki Bruno Fidrych/Polskapresse
Krewetki należą do najbardziej popularnych owoców morza. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak najsmaczniejsze są smażone lub zapiekane. Zobacz przepisy na krewetki w panierce, krewetki smażone i zapiekane. Podpowiadamy, jakie składniki będą potrzebne, żeby przygotować pyszne krewetki.

SMAŻONE KREWETKI – SKŁADNIKI
- 250 g krewetek (najlepiej obrane)
- 40 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- połowa papryczki chilli

SMAŻONE KREWETKI – PRZEPIS
Obrane krewetki dokładnie płuczemy i suszymy. Siekamy czosnek i papryczkę chilli. Przygotowujemy patelnię, na której podgrzewamy połowę masła i smażymy posiekany przed chwilą czosnek i chilli przez około minutę. Następnie wkładamy krewetki i smażymy przez chwilę z jednej strony (przez 1 min). Dodajemy białe wino i odparowujemy na trochę większym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i przewracamy krewetki na drugą stronę, smażymy przez minutę. Przewracamy nasze krewetki rozcięciem do dołu i znów smażymy przez chwilę. Dodajemy resztę masła i oliwę, czekamy aż masło się roztopi i odstawiamy z ognia.

Nasze krewetki doprawiamy solą morską i skrapiamy cytryną. Podaje się je z bagietką.

KREWETKI W PANIERCE – SKŁADNIKI
Trochę mniej dietetyczną wersją smażonych krewetek są krewetki w panierce. To szybkie danie, którego wykonanie zajmuje tylko kilka minut.

- 0,5 kg obranych krewetek
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia

KREWETKI W PANIERCE – PRZEPIS
Rozgrzewamy sporo oleju na patelni. Zanurzamy krewetki w jajku, potem obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy chwilę. Podajemy krewetki jako dodatek lub przekąskę, a w większej ilości – jako danie główne.

ZAPIEKANE KREWETKI – SKŁADNIKI
- 20 dużych obranych krewetek (ok. 250 g)
- 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
- 4 łyżki masła
- sól

ZAPIEKANE KREWETKI - PRZEPIS
Krewetki płuczemy i suszymy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy krewetki, dodajemy czosnek i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i kładziemy na wierzch masło. Krewetki zapiekamy tylko 6-7 minut. Na koniec do smaku skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z bagietką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska