MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kremowe i pyszne risotto z bobem. Pomysł na bezproblemowy, szybki obiad. Banalnie proste do przygotowania i zaskakująco smaczne

Karolina Głogowska
Risotto z bobem to pomysł na szybki i smaczny obiad
Risotto z bobem to pomysł na szybki i smaczny obiad Getty Images/Dylan Clinton/zdjęcie ilustracyjne
Risotto z bobem to pomysł na pyszny i szybki do zrobienia letni obiad. Jest tu niewiele składników, ale ich połączenie sprawia, że potrawa zachwyca smakiem. Danie warto zrobić z dobrego ryżu do risotto i nie żałować masła, dzięki czemu całość uzyska odpowiednią, kremową konsystencję.

W skrócie:

Siłą każdego risotto jest jego prostota. To danie pochodzi z północy Włoch i zazwyczaj składa się z niewielu produktów. Jego podstawą jest ryż do risotto, o niewielkich, okrągłych ziarnach. Mają one zdolność lepszego wchłaniania płynów, dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczną, kremową konsystencję. Kolejne składniki, których nie może zabraknąć, to masło i bulion. Najczęściej dodaje się także białe wino oraz posiekaną szalotkę. To baza, do której później można dodawać różne składniki, np. grzyby, warzywa, mięso czy owoce morza. Technika przyrządzania różnych odmian risotta jest bardzo podobna i naprawdę łatwa. Wystarczy raz ją opanować, by za każdym razem cieszyć się pysznym posiłkiem jak z włoskiej restauracji. Dziś proponuję ci przepis na pyszne i proste do przygotowania risotto z bobem. Jest bardzo pożywne i zaskoczy cię swoim smakiem.

Risotto z bobem – przepis na szybkie risotto

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g bobu,

  • 250 g ryżu do risotto,

  • 4 łyżki masła,

  • 1 l bulionu,

  • pół szklanki białego wina,

  • 1 szalotka,

  • 2 łyżki tartego parmezanu,

  • skórka otarta z połowy cytryny,

  • sól, pieprz,

  • świeża mięta.

Jak zrobić risotto z bobem?

  1. W dużym garnku zagotowałam wodę, wrzuciłam umyty bób i gotowałam go 4 minuty. Następnie wyłuskałam bób ze skórek.

  2. Na dużej patelni roztopiłam masło i podsmażyłam posiekaną szalotkę. Dodałam suchy ryż i chwilę dusiłam. Następnie wlałam wino.

  3. Stopniowo dolewałam do ryżu bulion, cały czas mieszając. Należy podgrzewać i mieszać ryż do czasu, aż zrobi się al dente.

  4. Na koniec dodałam bób oraz skórkę z cytryny. Doprawiłam całość solą i pieprzem.

  5. Risotto posypałam parmezanem i posiekaną miętą, ale możesz użyć innych, ulubionych świeżych ziół.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska