Kotlety jajeczne: przepis na fantastyczne danie kiedyś popularne w barach mlecznych. Magda Gessler i Ania Starmach mają własne patenty

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Kotlety jajeczne były kiedyś bardzo popularne w barach mlecznych.
Kotlety jajeczne były kiedyś bardzo popularne w barach mlecznych. Akpa/Simpleimage
Udostępnij:
Kotlety jajeczne niegdyś serwowane były w Polsce w barach mlecznych. Dziś nie są już tak popularne jak na przykład schabowe czy tradycyjne mielone. Mogą być jednak smakowitą kulinarną odmianą. Przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie wam ok. 15 minut. Takie kotlety można zabrać ze sobą na piknik albo zaserwować na obiad. Sprawdź, jak robią je Ania Starmach i Magda Gessler, jurorki „MasterChefa”. Wypróbujcie przepis na kotlety jajeczne.

Popularne kotlety na obiad w Polsce

Słyszeliście o kotletach jajecznych? Nie wszyscy je znają, chociaż robiły je już nasze babcie. W PRL-u były też często serwowane w barach mlecznych. Dziś, jeżeli chodzi o popularność, w Polsce biją je na głowę:

Jeśli znudziły was te popularne wersje, my proponujemy spróbować np. pysznych kotlecików szu szu, wersji wegetariańskiej - kotlecików z ciecierzycy albo właśnie kotletów jajecznych. Te ostatnie są nie tylko smaczne, ale też łatwe do przygotowania.

Ania Starmach o kotletach jajecznych

Danie to polecała również w Dzień Dobry TVN Anna Starmach, jurorka programu „MasterChef”. Zaproponowała jednak oryginalną wersję z dodatkiem chrzanu, który - jej zdaniem - jest bardzo wyrazisty i „daje potrawom fajnego kopa”. Poradziła także, by przed usmażeniem wstawić kotlety do lodówki.

- Dzięki temu będą miały ładniejszą formę, nie będą się rozwalały na patelni. Warto je wcześniej ulepić i mniej więcej pół godziny przechować w lodówce - poleciła Ania Starmach. - Są bardzo dobre - dodała.

Anna Starmach smażyła kotlety jajeczne na maśle.

Kotlety jajeczne Magdy Gessler

Nieco inaczej podeszła do tego dania Magda Gessler. W programie „Kuchenne rewolucje” zaproponowała tę potrawę w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim, który przeszedł udaną metamorfozę. Słynna restauratorka poleciła, by smażyć kotlety jajeczne na oleju roślinnym, a przygotowała je m.in. z ugotowanych ziemniaków i doprawiła czarnuszką. Stwierdziła, że świetnym dodatkiem będzie do nich sos grzybowy albo masło aromatyzowane jabłkiem.

Przepis na kotlety jajeczne

My mamy dla was przepis na kotlety jajeczne w tradycyjnej wersji, takie, jak serwowano w barach mlecznych. Według uznania można też do nich dodać np. czosnek.

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Wykonanie:

  1. 10 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać.
  2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do posiekanych jajek.
  3. Do jajek dodać 2 surowe jajka, posiekany koperek, sól, odrobinę pieprzu i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików.
  4. Masę dokładnie wyrobić.
  5. Kotleciki wstawić do lodówki na pół godziny.
  6. Później wyjąć, obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu, np. na maśle.

Kotlety jajeczne gotowe. Można je podać np. z ziemniakami, ryżem albo frytkami. Świetnie będą pasowały również surówki. Proponujemy szczególnie:

Życzymy smacznego!

źródło/przepis: AKPA

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł699,00 zł-38%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 939,99 zł1 243,00 zł-36%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

2 998,00 zł2 375,57 zł-21%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Kotlety jajeczne: przepis na fantastyczne danie kiedyś popularne w barach mlecznych. Magda Gessler i Ania Starmach mają własne patenty - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mosiki
Moje smaki dzieciństwa. Poproszę żonkę, zeby mi zrobiła na kolację, wypiję sobie do tego perełkę miodową.... Niebo w gębie
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie