Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Końskie mleko z Wielkopolski. Jakie ma zalety?

Tygodnik Wągrowiecki
Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes
Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes Tygodnik Wągrowiecki
Jest dużo bardziej słodkie, pachnie sianem i ma biało-przezroczysty kolor. Ma bardzo szerokie zastosowanie, m.in. przy: alergiach pokarmowych, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i przewlekłych wysypkach oraz chorobach układu oddechowego. Wyróżnia się dużą zawartością lizozymu, czyli białka, który stanowi jeden z najważniejszych komponentów nieswoistej odpowiedzi immunologicznej. Ma go nawet więcej niż mleko kobiety. Andrzej Serwatka z Kłodzina w rolnictwie stawia na produkcję mleka od klaczy. To rzadko spotykany biznes.

Dziś w swoim gospodarstwie Serwatka hoduje kilkanaście klaczy ze źrebakami oraz jednego, czuwającego nad całą hodowlą, ważącego ponad tonę ogiera zimnokrwistego o imieniu Bret.

- Klacz doi się tylko raz dziennie. Konie nie dają tyle mleka co krowy. Dziennie od jednej klaczy uzyskujemy maksymalnie 2 litry mleka, ale zazwyczaj jest to półtora litra - wyjaśnia gospodarz. Klacze doi się od wiosny do późnego lata - mówi.

Więcej na ten temat:

Końskie mleko z Wielkopolski. Jakie ma zalety?

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Końskie mleko z Wielkopolski. Jakie ma zalety? - Głos Wielkopolski

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska