Spis treści
Wigilia i święta Bożego Narodzenia pachną choinką, piernikiem, makowcem. Kompot z suszu też pachnie, a jednak jest mniej popularny w gwiazdkę. A szkoda, bo jest smaczny, do tego łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Za czasów naszych pradziadków ten aromatyczny napój, podawany na zimno, stanowił jedno z 12 obowiązkowych dań na świątecznym stole. Piszemy, jak zrobić taki kompot.
Polecamy też przepis: Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie
Tradycyjny kompot z suszu – przepis
Składniki:
- duża garść suszonych śliwek (całe owoce)
- mała garść suszonych jabłek (plasterki)
- mała garść suszonych moreli (całe owoce)
- mała garść suszonych gruszek (plasterki)
- 1 świeża pomarańcza
- 1 świeża cytryna
- 1 łyżka miodu (albo 1 łyżka cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka goździków
- szczypta cynamonu
Opłukane suszone owoce zalać 2 litrami przegotowanej, letniej wody (nie gotować ich jeszcze). Odstawić garnek na 3–4 godziny w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie sparzyć pomarańczę i cytrynę, pokroić je w plastry lub ćwiartki (jak duże cytrusy, to w ósemki). Cytrusy dodać do napęczniałych suszonych owoców. Dosypać goździki i cynamon. Gotować około 20 minut na małym ogniu, delikatnie co chwilę mieszając. Na koniec doprawić miodem, ewentualnie cukrem trzcinowym. Podawać na zimno.
Wigilijny kompot z suszu – przepis
Składniki:
- duża garść suszonych śliwek
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść rodzynek
- kilka goździków
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 3–4 godziny. Potem dodać goździki, imbir, cynamon, zamieszać i zagotować. Do zagotowanego, jeszcze ciepłego kompotu, dodać cukier trzcinowy. Podawać, gdy zupełnie wystygnie.
Kompot z suszu na winie – przepis
Składniki:
- Duża garść suszonych śliwek
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czerwonego wina
Wino wlać do 2 litrów wody i zagotować. Gdy trochę ostygnie, dodać śliwki, rodzynki, morele, jabłka, gruszki, cynamon i goździki. Odstawić na 3–4 godziny. Po tym dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zamieszać całość i gotować przez 10–12 minut. Podawać ostudzony.
Warto przeczytać:
Kompot z suszu z makaronem – przepis
Składniki:
- Duża garść suszonych śliwek
- mała garść suszonych moreli
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych jabłek
- mała garść suszonych gruszek
- pół świeżej cytryny
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- pół paczki (250 g) makaronu, np. wstążeczek
Suszone owoce zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować 2 litry wody w garnku, do gorącej wody wrzucić suszone owoce i gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier, cynamon oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Ugotować makaron. Podawać go z kompotem z suszu na zimno. Będzie smakował, jak zupa owocowa.
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?