Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kartofel Buda po programie Kuchenne Rewolucje [MENU, CENY]

Redakcja
Kartofel Buda to po programie Kuchenne Rewolucje przede wszystkim dania z ziemniaków
Kartofel Buda to po programie Kuchenne Rewolucje przede wszystkim dania z ziemniaków
Kartofel Buda - zobacz menu i ceny po programie Kuchenne Rewolucje. Restauracja Kartofel Buda to dawna pizzeria Retka w Łodzi. Po starym menu i wystroju dziś nie ma już śladu. Teraz można tu zjeść wszystko, co powstaje z ziemniaków. No i burgery.

Kartofel Buda - dawna pizzeria Retka

Pizzeria Retka działała na dużym łódzkim osiedlu Retkinia. Wśród bloków z wielkiej płyty uruchomili ją narzeczeni - Paulina i Jan. To ich pierwszy biznes. Choć w okolicy jest już kilkanaście pizzerii, oni także postanowili serwować gościom pizzę i burgery. - Janek szczerze przyznaje, że zależy mu na zarobieniu konkretnych pieniędzy. Wie, że człowiek musi uczyć się na własnych błędach, ale ma nadzieję, że im wcześniej zacznie, tym szybciej uda mu się osiągnąć sukces. Oboje marzą o dobrobycie dla swoich przyszłych dzieci. Mają wielkie plany, chcieliby tak rozkręcić „Retkę”, żeby stworzyć sieć swoich burgerowni, najlepiej w całej Polsce - piszą autorzy programu Kuchenne Rewolucje.

- Niestety pomimo szerokiej oferty burgerów i pizzy nie udało im się zdeklasować konkurencji i zawładnąć apetytami mieszkańców. Właściciele zaczynają się martwić, bo sytuacja finansowa pizzerii jest coraz gorsza, a niedługo ich wesele. Zdesperowani postanowili wezwać na pomoc Magdę Gessler.

Po pierwsze kartofel

Magda Gessler zdecydowała się na rewolucję z prawdziwego zdarzenia. Pizza? Ta jest wszędzie! Dawna Retka to teraz Kartofel Buda. I jak sama nazwa wskazuje, numerem jeden ma tutaj być właśnie kartofel. I wszystko co można zrobić na jego bazie.

Kartofel Buda - menu i ceny

* Kartofel - obgotowany z kminkiem i podpieczony polski ziemniak podawany z farszami - 20 zł
Do wyboru farsz:
śledziowy - a la matjas w sosie cebulowo-musztardowym z jabłkami i cebulą
gzik - kozi ser i śmietana z twarogiem półtustym, czosnkiem i ziołami
soljanka - zasmażana kiełbasa i słonina w zalewie z kiszonych ogórków oraz pomidorów
grzybowy (grzyby podsmażane na maśle z cebulą)

* Ziemniaczki z farszami - 3 sztuki - 14 zł
* Chrupak - panierowany zestaw przekąsek (mini camemberty, serek otulony łagodnym jalapeno oraz krążki cebulowe z 1 sosem) - 15 zł
* Frytki - klasyczne, łódeczki - 6 zł, zakręcone - 7 zł, krateczki 8 zł, z batatów - 9 zł
* Sałatka - 18 zł
* Burgery - od 16 do 27 zł (junior 13 zł)
* Zupa dnia - 8 zł

* Placek ziemniaczany - 1 duży
na słodko - 12 z
z wybranym farszem - 17 zł
po węgiersku - 19 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska